Dips zijn veelzijdig en doorgaans eenvoudig te maken. Je smeert ze op brood, crackers of toastjes of hebt ze op tafel staan bij chips of nacho’s. Lekker in een schaaltje op een hapjesplank of gewoon als smeersel of dip voor bij de lunch of avondeten dus! In deze post delen we graag de heerlijkste recepten met je!

Baba ganoush dip

Deze dip vindt zijn oorsprong in de Libanese en Syrische keuken. De basis is in oven of met houtskool gegaarde aubergine.

baba ganoush

Melitzanosalata

melitzanosalata grieks hapje
Lekkere Griekse dip op basis van aubergines, een echte klassieker! Een heerlijk bijgerecht bij een vleesgerecht of gewoon lekker om op een toastje te smeren.

Chilisaus

chilisaus

Of je nou een kipreepjes of nacho’s eet – chilisaus mag niet ontbreken. Chilisaus blijft lang goed als je het in een weck pot bewaart. Daarnaast kun je het naar je eigen smaak personaliseren door b.v. meer of minder spice te geven. Een aanrader dus!

Mexicaanse guacamole

guacamole

Als je aan Mexico denkt, dan denk je wellicht al snel aan guacamole. Ook bij het Mexicaanse restaurant kun je er niet omheen. Lekker bij rijst in combinatie met room of bij nacho’s of tortilla’s.

Aioli knoflookmayonaise

aioli

Dit is wellicht wel een van de oudste dips van Europa. Volgens verhalen maakten Romeinen 2000 jaar geleden al aioli om brood op smaak te brengen. Aioli is een heerlijke frisse knoflook olie lekker bij o.a. salades, koud vlees, vis en brood.

Muhammara dip

muhammara

Deze dip komt uit het Midden Oosten en wordt ook steeds meer in onze regio bekend. Het is een dip op basis van geroosterde paprika. Je roostert de paprika zelf in de oven, waarop je deze gepelde paprika mixt met noten. Erg lekker en eens wat anders dan anders!

Eiersalade

eiersalade vers

Eiersalade was in het verleden erg populair, maar is overlopen door de vele varianten dips die in de supermarkt te verkrijgen zijn. Dit is naar ons idee echt ten onrechte! Want dit oude recept is overheerlijk wanneer je deze zelf maakt.

Heksenkaas

heksenkaas recept

Wellicht heb je het al eens gegeven in combinatie met een toastje of een soepstengel: heksenkaas! Dit is een boeren-dip die je in de supermarkt kant en klaar in bakjes vindt. Je kunt een look-a-like eenvoudig zelf maken op basis van verse ingrediënten.

Authentieke Griekse Tzatziki

tzatziki

Tzatziki is een Griekse yoghurt dip. Erg lekker om te combineren met vlees of brood. Maak het zelf voor de beste smaakervaring. Dit recept is voor authentieke tzatziki! Laat je positief verrassen als je vooralsnog alleen de kant en klare variant hebt geproefd!

Tapenade

tapenade

We noemen tot slot nog tapenade en pesto. Niet omdat ze minder lekker zijn – maar omdat dit doorgaans bekende dips zijn. Pesto en tapenade maak je eenvoudig zelf. Je kunt dan nog wat spelen met de smaak om deze precies naar jouw wens te krijgen.

Tapenade maak je op basis van zongedroogde tomaatjes.

Pesto

pesto zelf maken

De lekkerste pesto is uiteraard ook de zelfgemaakte! De bereiding in simpel en snel. De basis voor groene pesto bestaat uit basilicum en pijnboompitten of walnoten. Enorm rijk aan smaak!