Je komt het vaak tegen bij restaurants: een sierlijk tentoongestelde plank met bijvoorbeeld tapas gerechten. Ook staan er vaak schaaltjes met kaas en worst op Je kunt zo’n plank prima thuis maken! Dit heeft ook een praktisch voordeel: met een tapas ofwel borrelplank, maak je in een keer meerdere koude tapas hapjes klaar en hoef je niet steeds tussendoor naar de keuken te lopen.

Maarrrr, wist je dat het maken van een dergelijke plank helemaal niet moeilijk hoeft te zijn? Wij laten je in dit artikel meer weten hoe je moet beginnen.

tapas plank

Samenstellen tapasplank

Er zijn een aantal standaard hapjes die je kwijt kunt op de tapasplank. Omdat we een tapas website zijn, beginnen we met tapas hapjes! We hebben een selectie gemaakt van hapjes die zich goed vooraf laten maken of lastminute en weinig inspanning kosten. Daarna delen we een aantal standaard hapjes die net zo goed een plekje op de plank verdienen!

Wat je voor een goede nodig bent is: een tapas plank en een aantal (sierlijke) schaaltjes. Vergeet ook niet een paar prikkertjes erbij te doen!

Tapas hapjes

Muhammara dip van paprika’s en walnoten

Dit is een Syrische dip die enorm populair is in het Midden oosten. De basis bestaat uit geroosterde paprika’s, walnoten en granaatappelsap. Lekker op een toastje of cracker. Er zitten geen toegevoegde suikers in, waardoor het ook nog erg gezond is. Daarnaast is het nét even iets anders dan anders!

Gevulde paprika met roomkaas

Heerlijk fris en koud te serveren.

Eiersalade  

Verdwijnt de laatste jaren steeds meer naar de achtergrond, maar naar onzes inziens volledig onterecht! Eenvoudig en erg lekker.

Kaasloempia

Niets meer of minder dan de naam doet vermoeden! Wikkel kaas in filodeeg en frituur in hete olie (in pan,  frituurpan of airfryer) tot de kaas smelt en het filodeeg krokant wordt. Lekker met zelfgemaakte chilisaus!

Ham met monchou rolletjes

Dit hapje doet ons altijd denken aan de jaren ‘ 80-’90, waar thuis bij verjaardagen deze combinatie op tafel werd gezet. Door de hedendaagse keuzemogelijkheden zie je dit hapje niet zo vaak meer. Toch is ie nog steeds erg lekker!

Schaaltje met nacho’s

Nacho’s hoef je niet perse in een grote portie te maken. Je kunt er voor kiezen om een klein schaaltje op de pank te zetten met enkele chips. Als je uitgegeten bent op de normale nacho’s kun je ook gaan voor de pulled pork nacho.

Jalepeños kipballetjes 

Indien je de pepertjes nog niet kent – een jalepeño is een groene milde peper die ook in Nederland steeds populairder wordt. Balletjes maak je dus van kipgehakt met kleine stukjes peper. Je kunt de scherpheid sturen door meer of minder zaadjes van de peper te gebruiken.

Zalmrolletjes met avocado en zuivelspread

Deze zalmrolletjes zijn echt voor de visliefhebber. Dit eenvoudige hapje is lekker fris en staat snel op tafel. Door de zuivelspread blijft het hapje stevig. De avocado en zuivelspread geven een lekkere romige twist.

Groene pepers met roomkaas

Vrij eenvoudig te maken en licht scherp van smaak. Doordat het een koud hapje is, is het tevens geschikt om vooraf klaar te zetten.

Wrap rolletjes met zalm en roomkaas

Je publiek moet van vis houden, maar wrap rolletjes zijn altijd een fijne toevoeging aan je hapjesplank. De bereiding vergt wel iets meer inspanning dan de rest van de hapjes.

Spiesjes met meloen en mozzarella en ham

Eenvoudig en makkelijk. Daarnaast mooi om te serveren.

Chorizo gehaktballetjes

Dit zijn echte Spaanse gehaktballetjes die gemaakt zijn met 50% gehakt en 50% chorizoworst. Dit is een Spaanse worst die lekker scherp van smaak is.

Spekrolletjes met kip

Zoals de naam doet vermoeden is het een eenvoudig hapje en dat is het ook. Je wikkelt spek om kip en braadt dit gaar in de oven. Spek geeft de kip een lekkere ziltige bite.

Courgette rolletjes

Koolhydraatarme rolletjes vergen wat inspanning, maar zijn prima vooraf te maken en koud weg te zetten in de koelkast. Je zou de bereiding kunnen combineren met de wraprolletjes.

Toastje met tapenade

Tapenade maak je eenvoudig zelf! De basis voor tapenade is zongedroogde tomaatjes. Lekker voor op een toastje.

Bruschetta met tomaat, kaas en basilicum

Bruschetta vindt zijn oorsprong in Italië. Lekkere stokbroodjes met knoflook boter en een heerlijke topping.

Pincho met geitenkaas

Pinchos zijn welbekende Spaanse hapjes waarbij een stukje stokbrood het basis gerecht is. Op het stokbrood vind je aan een prikker heerlijke toevoegingen. In dit recept maken we de pincho met geitenkaas gewikkeld in rauwe ham in combinatie met sla en rucola.

Zelfgemaakte pesto

De lekkerste pesto maak je zelf met basilicum. Pesto is net als tapenade lekker voor op een toastje.

Hummus basisrecept met citroen 

Je kunt er bijna niet meer omheen in de supermarkt. Er zijn diverse varianten verkrijgbaar van pompoen tot citroen (smaak en kleur).

(Mini) snackpaprikas

Naast gewone paprika’s vind je in de supermarkt ook lekkere mini paprika’s die je kunt vullen met roomkaas. Een lekkere kleine bite.

Peppadew

Kleine, zoete en scherpe pepertjes gevuld met roomkaas.

Gemarineerde olijven

Groene olijven zelf gemarineerd met olijfolie, knoflook, rode wijnazijn en zoete paprika. Gekruid met oregano, zout en peper.

Spiesjes van mozzarella, tomaat en basilicum

Spiesjes doen het altijd goed op de hapjesplank. Met deze combinatie kun je zeker genieten. 

Standaard hapjes

Niet alle gerechten op de plank hoeven uiteraard zelfgemaakt te zijn. Je kunt in de supermarkt diverse hapjes vinden die snel op tafel staan.

Kaas en worst

Dit zijn veelal de standaard dingen die je terugziet op een borrelplank. Veel mensen lusten kaas en/of worst, dus dit valt meestal goed in de smaak. Naast jonge kazen kun je ook oude kazen of stukjes Parmezaanse kaas serveren. Deze kazen zijn gerijpt en daardoor krachtiger van smaak. Echte Parmezaanse kaas is echter duur. Als alternatief kun je ook Pecorino Romano gebruiken. Pecorino Romano is wel op basis van schapenmelk in tegenstelling tot parmezaan van koeienmelk is gemaakt.

Komkommer

In plakjes gesneden komkommer zijn altijd lekker fris.

Ham

Lekkere gedroogde en dunne plakjes ham zijn een heerlijke aanvulling voor op de plank. Denk aan soorten als parmaham en serranoham.

Druiven (wit of rood)

Met tros en al ziet het er altijd lekker uit, maar dit betekent dat je ze wel moet plukken. Alternatief is om ze alvast te plukken en in een schaaltje te doen.

Toastjes

Deze zijn altijd goed op de tapas plank. Leg ze ongesmeerd op de plank los met een dip of een saus, bijvoorbeeld met zelfgemaakte aioli of heksenkaas.

Stokbrood

Vindt altijd een plek op de plank. Net als toastjes lekker om te serveren met een smeersel ernaast, als bijvoorbeeld traditionele tzatziki.

We hopen dat je wegwijs bent geworden door dit artikel. We zullen het artikel zo nu en dan bijwerken als we verse inspiratie hebben gevonden!