Ga jij binnenkort op vakantie naar Spanje en kan je niet wachten om hier de smikkelen van de lekkerste tapas? Bij zo goed als iedere bar in Spanje kun je wel een lekkere selectie tapas bestellen. Wij hebben een aantal tips en tricks voor je, zodat jij tapas eet als een local.

Welke soorten tapas zijn er?

Zo goed als overal in Spanje kun je tapas bestellen, maar het zal je misschien verbazen dat iedere tapasbar een totaal ander aanbod aan tapas kan hebben. Zeker per regio zijn de verschillen groot. Het is leuk om met de auto op vakantie te gaan naar Spanje, zodat je gemakkelijk een aantal regio’s bezoekt en veel cultuur kunt proeven. Autoverzekering vergelijken, de tank volgooien, spullen inpakken en jij bent klaar voor vertrek! Als je tapas bestelt in Barcelona krijg je een heel ander menu voor je neus dan wanneer je van tapas wilt genieten in het zonovergoten Sevilla. In het midden van het land is het vaak wat kouder, waardoor hier meer warme tapas op de kaart staan. In het zuiden zijn vooral koude tapas populair en aan de kust zijn er veel gerechtjes met vis.

Wanneer eet je tapas?

In Spanje kun je tapas de hele dag door eten. Het gerechtje is bedoeld als een kleine snack tussen de hoofdmaaltijden door. Anders dan in Nederland wordt het dus niet als avondeten geserveerd in een tapasrestaurant. Bij sommige Spaanse barretjes krijg je gratis tapas geserveerd bij je drankje. Heb je grotere trek of wil je de tapa met meerdere mensen delen? Dan kies je voor raciones. Dit is hetzelfde gerecht, maar dan twee keer zo groot.

Zo eet je tapas

Je kunt niet in iedere bar tapas bestellen als je aan een tafeltje zit. Soms zijn de tafeltjes enkel gereserveerd voor de grotere maaltijden, de eerdergenoemde raciones. Check dit even voordat je plaatsneemt om teleurstellingen te voorkomen. Bestel altijd een paar tapas in één keer, maar let er op dat je niet te veel bestelt. De hapjes zijn namelijk snel klaar en komen over het algemeen tegelijkertijd. Sommige tapas kunnen daarnaast zwaar vallen, zoals de bekende en geliefde patatas bravas. Hierdoor kun je sneller vol zitten dan je denkt! De belangrijkste regel bij het eten van tapas: je deelt alle tapas. Het is niet zo dat iedereen een eigen bordje besteld en de tapas voor zichzelf houdt. Pas als iedereen is uitgegeten betaal je de complete rekening. Je hoeft niet tussendoor steeds te betalen als er een nieuwe ronde drankjes met tapas gebracht wordt.