Duurzaam eten wordt steeds belangrijker. Je steentje bijdragen aan een betere leefwereld voor mens en dier kan heel simpel door zo nu en dan je stukje vlees te laten staan. Wil je een tafel volzetten met tapas en krijg je vegetariërs te eten? Dan kun je prima uit de voeten met deze tips. Denk daarnaast eens aan bijna vergeten groenten! Dat je ze niet veel meer ziet betekent niet dat ze niet lekker zijn!

Vegetarische gehaktballetjes in tomatensaus

Autofabrikanten, telefoonfabrikanten, grote voedselproducenten, energieleveranciers, ze doen er anno 2021 alles aan om hun producten zo groen mogelijk te maken en houden. Ze promoten elektrische auto’s, duurzame smartphones, vegetarische varianten op vleesgerechten en groene stroom. Soms doen ze zelfs alles om hun producten met minimaal energieverbruik bij jou thuis of naar de winkel te brengen. Een goede ontwikkeling. Als je bijvoorbeeld kijkt naar het aanbod aan vega-producten in de supermarkt, zie je dat er genoeg keus is. Maak je lekkerste pittige tomatensaus, doe vegetarische gehaktballetjes van Vivera 20 minuten in de oven op 200 graden en je eerste tapa is klaar!

Geroosterd Turks brood met tomatensalsa

Een tomatensalsa is een mengsel van vers gesneden tomatenblokjes, olijfolie, zout en peper en kruiden naar keuze: koriander, peterselie of basilicum. Dit is heerlijk op geroosterd brood. Welk brood je er ook voor gebruikt (Turks brood is een aanrader) wrijf het licht in met een knoflookteen!

Gebakken champignons met Old Amsterdam

Champignons aanbakken in boter, knoflook en peterselie toevoegen, afblussen met een scheut sherry en dan in de oven wat geraspte Old Amsterdam erop

laten smelten. Heerlijke tapa! Zorg dat de sherry goed verdampt en dat de champignons goed uitlekken voordat ze de oven ingaan. Paddenstoelen en deze heerlijke Hollandse kaas vormen een mooie combinatie.

Eiersalade met een mediterrane twist

Een eiersalade is zo gemaakt, maar het is ook lekker om er wat Zuid-Europese invloeden aan toe te voegen. Groene olijvenringetjes, half-zongedroogde tomaten, flink wat zwarte peper en basilicum bijvoorbeeld. Dat smaakt net even spannender en ziet er nog feestelijker uit.

Gegrilde kazen en groenten op korte spiesjes

Harde kazen zoals haloumi, feta en pecorino lenen zich prima om met wat gegrilde paprika’s, aubergines en courgettes aan een kort stokje te rijgen. Je kunt de gegrilde groenten natuurlijk ook apart serveren, of op geroosterd brood met de gesmolten kaas eroverheen.

Frisse salade met avocado, zonnebloempitten en zongedroogde tomaten

Een mooie, frisse salade gaat er altijd wel in als lichte afwisseling van alle hapjes. Meng wat verschillende slasoorten met stukjes verse avocado, geroosterde zonnebloempitten, zongedroogde tomaten en andere smaakmakers zoals lente-uitjes en zwarte kalamata-olijven. Maak met een mooie olijfolie een dressing, bijvoorbeeld met citroensap of balsamicoazijn. Al deze gerechtjes knallen van je tafel met al die kleuren en zullen menig vleeseter verleiden. Maar vlees of geen vlees, het gaat er natuurlijk vooral om dat je gasten genieten. Veel kookplezier en eet smakelijk!