Een pot hier, een pan daar en overal lege bakjes en etensresten: zo ziet het er bij menig thuis-kok uit tijdens het koken van een tapasmaaltijd. Niet zo gek ook, er komt nogal wat kijken bij het voorbereiden van tapas en andere lekkere gerechten. Een hele tafel vol lekkere hapjes betekent vaak ook een hele keuken vol troep. En laat dat nou net hetgeen zijn waar je na het opeten van al het lekkers, geen zin in hebt! Het makkelijkste is dus om de keuken al tijdens het koken opgeruimd te houden. Maar hoe doe je dat?

Schrijf de recepten uit

Schrijf voordat je begint met koken uit wat je allemaal gaat maken en hoe lang je hiervoor nodig hebt. Als je weet welke tapas recepten je gaat maken en wat de te doorlopen stappen zijn, heb je bij voorbaat al meer overzicht. Biedt iemand je hulp aan in de keuken? Ook dan komt dit geschreven overzicht goed van pas!

Een lege vaatwasser

Zorg er voordat je begint met koken voor dat de vaatwasser leeg is. Zo heb je tijdens het koken genoeg ruimte om al het materiaal direct af te wassen. Niet alleen is dit fijn voor het schoonhouden van de keuken, ook zorgt dit ervoor dat al je bestek en servies tijdens de maaltijd schoon en klaar voor gebruik is. Kan je jouw vaatwasser op een half programma laten draaien? Fijn, zo kan je hem tussendoor regelmatig aanzetten en weer uitruimen. In de ideale situatie kan je al je kookspullen vlak voor het aan tafel gaan kwijt in de afwasmachine. Je zet hem dan meteen aan, zodat hij na de maaltijd gebruikt kan worden voor de tapasbakjes, sangriaglazen en vorkjes.

Maak ruimte in de ijskast

Door een deel van de ijskast vrij te maken voor het eten van die avond, heb je een goede plek om spullen neer te zetten die je (nog) niet gebruikt of tapas te plaatsen die je al klaar hebt. Ook dit is weer een goede manier om het aanrecht leeg en de keuken overzichtelijk te houden. Heb je niet voldoende ruimte in de ijskast? Overweeg dan om een tafelkoelkast te huren (handig bij grote diners en feestjes) of om de buren om hulp te vragen. 

Bereid zo veel mogelijk voor

In restaurants is het misschien wel de belangrijkste stap in de keuken: de mise-en-place. Tijdens de mise-en-place bereid je alles voor wat je vooraf al kunt doen. Denk hierbij aan het snijden van groenten en het bereiden van koude tapas hapjes, maar ook het draaien van de albondigas en het schoonmaken en snijden van de aardappeltjes voor de patatas bravas. Op deze manier voorkom je heel wat last-minute hak-, schil- en snijdwerk. Ook hierdoor wordt het overzicht groter en de troep kleiner.

Eerst afronden, dan pas verder

Ben je van plan om veel tapas te maken die je nog niet eerder hebt bereid? Dan is het zeker een idee om steeds één gerecht tegelijk te bereiden. Meer ervaren chefs kunnen het vaak best aan om met drie, vier of zelfs vijf gerechten tegelijk bezig te zijn, maar in een thuiskeuken is dat best een uitdaging. Werk stap voor stap je gerecht af, ruim op en ga dan pas verder naar het volgende.

Doekje na elke stap

Haal na het afronden van iedere stap een schoon doekje over het aanrecht. Zo houd je het goed bij en hoopt het vuil zich niet op. Niet alleen creëert dit overzicht en zorgt het voor een opgeruimde keuken, ook verkleint het de kans op kruisbesmetting. Het is hierbij wel belangrijk dat je elke keer een schoon vaatdoekje gebruikt.

Met deze tips lukt het je zeker om ook ná de maaltijd lekker ontspannen te kunnen nagenieten. Een opgeruimde keuken is het allerlekkerste toetje!