De aardappeleters. Geen schilderij is meer bekend dan deze van Vincent van Gogh. Alhoewel Rembrandt er natuurlijk ook mag zijn, maar ook in zijn tijd was de aardappel een belangrijk voedingsmiddel. Dat is het tot op de dag van vandaag nog steeds. Dan zou je denken dat de zoete aardappel dat ook is. En dat blijkt dus heel anders te zitten. 

Rond de zoete roodoranje aardappel hangt een vleug van mysterie. Veel mensen vinden het nog altijd een vreemd geval en hebben geen idee hoe het met die aardappel zit. Dat is helemaal zo gek niet want de zoete aardappel is in de verste verte geen familie van onze gewone Hollandse aardappel. 

De zoete aardappel maakt geen deel uit van de nachtschadefamilie waar de aardappel toe behoort. De zoete aardappel hoort bij de windefamilie. Dat is ook de reden dat deze meer naar wortel smaakt dan naar de aardappel. Het is zoet van smaak. De aardappel groeit op warme plaatsen en is vrijwel zeker afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika. Het was Columbus (1451-1506) die de aardappel mee naar Europa nam. Niet een aantal in een handtas, maar in grote zakken. Het waren er meteen een heleboel. 

Zoete aardappel is vitaminebom

Nederlanders moesten lange tijd niets hebben van de zoete aardappel. Het paste niet bij een portie groente en een stukje vlees. Wat moest je er dan mee? Het heeft een aantal eeuwen geduurd totdat de supermarkt bij ons de zoete aardappel vast in de schappen opnam. En inmiddels weten veel mensen de weg naar de roodoranje vitaminebom te vinden. Menigeen koopt regelmatig een kilo zoete aardappels en sjouwt ermee naar huis. Je kunt de aardappel wel twee weken in een keukenkastje bewaren, dus sla gerust een voorraadje in. 

Zoete aardappel frietjes

Vanwege de vele vitamines zijn maaltijden met daarin zoete aardappel verwerkt supergezond. Zo biedt het sporters en zeker scholieren die dagelijks door weer en wind fietsend met hun volle schooltas naar de les gaan, een stevige basis. Trouwens; je kunt er ook prima frites van maken, dus dat valt vast bij ze in de smaak. 

Een heerlijk recept is die van taco’s gevuld met zoete aardappel, avocado, mais en wat je ook maar aan groenten nog hebt liggen. Ben je geen vegetariër dan voeg je er kip of gehakt aan toe. 

Stamppot van zoete aardappelen

En wat te denken van zoete aardappel stamppot met welke groente dan ook? Of nacho’s met stukjes zoete aardappel, veel groenten en geraspte kaas. Geen scholier die dit laat staan. Want de scholieren die iedere dag met Zebra tassen vol schoolspulletjes naar school moeten, kunnen wel wat vitaminen gebruiken. En die zitten volop in deze zoete aardappelen.