Zoals we ondertussen allemaal weten zijn tapas informele, kleine Spaanse hapjes. Tapas worden doorgaans op een plank geserveerd en zijn heerlijk in combinatie met witte en rode wijn, of met schuimwijn. Benieuwd welke soorten het perfecte team vormen met tapas? Wij vertellen het je graag!

Welke tapas kies je best?

Er zijn tal van tapas. Het is het leukste om verschillende soorten te combineren. Kies bijvoorbeeld voor olijven en kaasblokjes, en kipspiesjes en gedroogde ham, maar ook voor voldoende smeersels zoals pesto, tapenade of aioli. Serveer al je hapjes netjes op een tapas- of hapjesplank. Het oog wil ook wat!

Welke wijnen zijn lekker bij tapas?

Tapas is lekker met Spaanse wijn zoals een rioja, grenache, tempranillo, ribera del duero of cabernet sauvignon. Spanje is dan ook één van de beste wijnlanden bij uitstek. Het is een innovatief wijnland dat gebruikmaakt van moderne technieken. Er zijn zo’n 600 druivenrassen te vinden op Spaanse bodem. Echter, slechts 20 druivenrassen staan in voor de productie van ruim 80% van de Spaanse wijn. Zowel Spaanse rode, rosé als witte wijn is erg lekker in combinatie met tapas.

Witte wijn

Kies je voor witte wijn, dan ben je goed met een verdejo of sauvignon blanc. Deze lichte wijnen smaken heerlijk bij olijven, ansjovis, sardientjes, gevulde champignons en amandelen.

Roséwijn

Spaanse roséwijnen of rosado zijn afkomstig uit het wijngebied rioja of navarra. Ze smaken meestal wat voller en fruitiger dan de lichte roséwijntjes uit Frankrijk. Daarom kan je ze perfect combineren met smaakvolle hapjes als chorizo of brood met aioli.

Rode wijn

Een rode rioja-wijn, tinta de toro of een tempranillo is perfect te combineren met vlees zoals gehaktballetjes, patatas bravas en Spaanse hammen.

Feestelijk aperitief

Ook de wereldbekende Spaanse schuimwijn cava is lekker in combinatie met hapjes. Het verschil met deze mousserende wijn en champagne is de herkomst  (in Spanje heerst er o.a. een warmer klimaat) en het gebruik van andere druiven. Er worden dus andere druiven gebruikt voor Spaanse schuimwijn en champagne. Daardoor bevat cava een lagere zuurtegraad. Xarel-lo, macabeo en parellada zijn de klassieke basis. Af en toe wordt er ook chardonnay aan cava toegevoegd. Cava maakt een tapasdiner nog feestelijker en past erg goed bij serranoham, calamares, garnaalkroketjes en gamba’s.

Zoete dessertwijn

Sherry is een Spaanse dessertwijn uit het wijngebied Jerez, ten zuiden van Sevilla. De wijn wordt gemaakt van de palomino-druif. Prima in combinatie met tapas met look, vis of olijven. Ook gerookte amandelen en sherry zijn een heerlijke combo.