Ontspan maar, want het maken van een heerlijke pizzadeeg hoeft niet moeilijk te zijn. Het is een kwestie van de juiste materialen in combinatie met enige oefening. Onzes inziens het belangrijk, dat je voordat je begint met het maken van de bodem, weet waar het allemaal is begonnen en waardering hebt voor het pizzavak!

Laten we als voorbeeld de echte Napolitaanse pizza nemen. Voor wie nog nooit een pizza uit Napels heeft gegeten; schrik niet van de eenvoud! De korst is krokant maar zacht en de pizza heeft maar weinig ingrediënten als je deze vergelijkt met de pizza’s die je in Nederland tegenkomt. Dat doet geen concessie aan de smaak! Zeer zeker niet, want de Napolitaanse pizza’s zijn verrukkelijk.

De pizza’s hebben licht verkoolde korst. Dit komt doordat de pizza’s op hoge temperatuur worden gebakken.

Welk bloem moet ik nemen voor de pizzabodem?

Om te beginnen is het goed te beseffen dat er vier gradaties van Italiaanse bloem zijn: 2,1, 0 en 00, ofwel zero zero. Type 2 is het grofste bloem en zero zero is het fijnste bloem. Te textuur is zo fijn, dat het bijna lijkt op babypoeder. Italianen maken bij het maken van een pizza gebruik van zero-zero (00) bloem. Hier zijn verschillende soorten/merken van. Een van de bekende merken is bijvoorbeeld Caputo. De zero zero bloem zorgt ervoor dat je pizza een crunchy bodem krijgt.

Je kunt zero zero bloem ook gebruiken voor andere recepten. Stel je bakt iets, of wilt tagliatelle maken. Het is dus eigenlijk een heel breed inzetbare bloem. Is het maken van een bodem niets voor jou of wil je eens variëren? Je kunt ook mini pizzaatjes maken op basis van filodeeg.