Wil jij graag wat gezonder gaan leven? Dan weet je wat je te doen staat. Meer bewegen, minder snoepen, gezonder eten. Dat betekent vaak dat je op een andere manier moet gaan koken. Andere gerechten moet gaan bereiden dan je gewend bent, en dat is even schakelen. Gelukkig zijn er genoeg gezonde en lekkere recepten te vinden, en gaan onderstaande tips je ook vast en zeker helpen.

Kies voor een gezond gerecht

Was het belangrijkste onderdeel van jouw maaltijd altijd vlees? Of bestonden je maaltijden vooral uit veel koolhydraten, in de vorm van aardappels en pasta? Dan is het zaak dit te gaan veranderen, als je gezonder wilt gaan eten. De meeste mensen eten tegenwoordig namelijk te weinig groentes, en vullen de plek op hun bord vooral met vlees of aardappelen, pasta, of rijst. Het is zaak om daar weer balans in aan te brengen, en bij voorkeur de helft van je bord te reserveren voor groentes.

Groentes bevatten namelijk minder calorieën, maar juist wel veel gezonde vitamines die we vaak missen in ons eetpatroon. Wat koolhydraten en vetten kunnen we vaak best missen, daar krijgen we genoeg van binnen. Verander dus de balans binnen je maaltijd, en maak groente het belangrijkst. Het is even wennen, maar je zal zien dat er veel meer te koop en te bereiden is dan je vooraf dacht.


Maar denk ook aan een gezonde bereiding!

Gezondere gerechten bereiden is, zeker in combinatie met meer beweging, een goede manier om gezonder te gaan leven en zelfs wat kilootjes kwijt te raken. Maar heb je ook al eens gekeken naar de manier waarop je je gerechten meestal bereidt in de keuken?

Bij gerechten die gebakken moeten worden, voeg je eigenlijk altijd boter of olie toe aan je gerecht. Niet per se omdat je gerecht dat nodig heeft, maar vooral omdat de pan waarin je bakt anders zijn werk niet goed kan doen. Is er geen vet aanwezig in een pan waarin je gaat bakken, dan bakt je gerecht aan. Als je nu eens wat minder vet zou kunnen gebruiken, dan zou je gerecht daar ook gezonder van worden.

Door te kiezen voor een keramische pan kun je dat effect bereiken. Een keramische koekenpan heeft zulke goede kwaliteiten als het om het voorkomen van aanbakken gaat, dat er nauwelijks meer olie of boter nodig is. Je gerecht glijdt, ook als er niet of nauwelijks vet is toegevoegd, gewoon door de pan. Een hele makkelijke manier om je gerechten nog een stukje gezonder te maken!