Voor het maken van een lekkere taart ben je drie elementaire dingen nodig: een goed recept, ingrediënten van kwaliteit en de juiste hulpmiddelen.

Het recept

Een goed recept is misschien lastig te definiëren. Allereerst gaat het er om wat je publiek lekker vindt. Ga je de taart voor je eigen gezin maken? Of voor familie die op verjaardag visite komt? Houd in eerste instantie rekening met de voorkeuren van de mensen aan tafel! Welke taarten vinden ze lekker en welke juist niet? Vinden ze alle taarten lekker? Dan kun je voor je persoonlijke favoriet gaan. Is dat niet het geval? Dan zul je óf je een tweede taart moeten bereiden, of zelf voor de tweede keus moeten gaan. Naast smaakvoorkeur is ook allergieën een controle waard. De kans zit er in dat je gasten krijgt met bijvoorbeeld een appel- of notenallergie. ‘Better save than sorry’ zullen we maar zeggen! 

Zijn de voorkeuren duidelijk en heb je een keuze kunnen maken? Zelf taart maken dan maar! Kijk in een kookboek of online voor passend recept. Met name traditionele (grootmoeders) recepten doen het nog steeds erg goed!

Ingrediënten

De benodigde ingrediënten haal je vanzelfsprekend uit het recept. De ingrediënten van een appeltaart verschillen van de ingrediënten voor een bavarois taart. Als je een taartmix uit de supermarkt haalt, zie je vaak het recept ook achterop de verpakking staan. Ook de bereidingswijze van de taartmix vind je terug op de verpakking.

Kortom, tips voor succes: zorg er voor dat je de juiste ingrediënten in huis hebt, zorg voor de juiste mix, zorg eventueel voor vers fruit en goede slagroom.

Hulpmiddelen

Een aantal hulpmiddelen zijn zo goed als onmisbaar als je vaak taarten maakt. Dit gaat dan om o.a. de volgende zaken:

  1. Mengkom

Roestvaststalen mengkommen zijn duurzaam, stevig en bestand tegen tikken en kloppen. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je de kom tijdens de bereiding beschadigt.

  • Staafmixer of garde 

Om je mix op te kloppen in de mengkom.

  • Spatel

Om de mengkom af te schrapen en ervoor kan zorgen dat ingrediënten niet aan de bodem vast komen te zitten.

  • Weegschaal

Met een weegschaal weeg je het gewicht af van je componenten. Zorg dat je je weegschaal tarreert (nul stelt) zodra je een lege kop hebt geplaatst.

  • Maatbeker

Hiermee meet je hoeveelheden van componenten af op vloeistof niveau.

  • Taartvormen

Een goede aluminium vorm zorgt dat de bodem van de taartbodem krokant wordt tijdens het bakken en houdt de taart bijeen.

  • Bakplaat

Om je taartvorm op te plaatsen en de oven. Het helpt je ook om de taart in de oven te draaien of om de taart te verwijderen als de bereiding er op zit.

Een keukenmachine kom je vaak tegen bij (semi) professionele keukens. Dit is natuurlijk een mooi apparaat, maar met een forse prijs. Naar onze mening is het een leuke optionele aanvulling als je veel taarten en bodems maakt. Voor de incidentele bakker niet persé nodig!