Als je geregeld in de keuken staat, dan heb je vast wel eens met couscous of rijst gekookt. Couscous en rijst zijn ook in Nederland nog steeds erg populair en dat is niet voor niets! Er zijn diverse couscous en rijstsoorten te verkrijgen en variërend met recepten kan het diner uitpakken tot een heerlijke belevenis. Er is echter wel eens twijfel of couscous nou ook tot de rijstsoorten behoort of niet. In de schappen vind je ze wel eens naast elkaar. Hoe zit dat nou eigenlijk? We vertellen je er meer over.

Wat is rijst?

Rijst bestaat al decennialang. Het exacte jaartal is niet te herleiden, maar volgens verhalen is de eerste rijst verbouwd op de plantages in China, rond 5000-6000 jaar voor christus. Later verspreidde het zich via onder andere handelsroutes naar het Westen en Azië. Waarop volgend ook de westerse er mee in aanmerking is gekomen. Rijst is onderdeel van de grassenfamilie en glutenvrij.  

Wat is couscous?

Couscous vindt zijn oorsprong niet in China, maar in Noord-Afrika. De eerste verhalen gaan terug naar de 7e eeuw. Hoewel je zou denken dat couscous op rijst lijkt, lijkt het qua samenstelling juist meer op pasta! Couscous wordt gemaakt van tarwe en griesmeel of durummeel, die tot bolletjes worden gevormd. De couscous die we in Nederland in de supermarkt vinden, is vaak al gestoomd en/of gedroogd. Instant couscous dus eigenlijk! Couscous is net als pasta niet glutenvrij.

Tips voor de bereiding 

Ben jij iemand die bij rijst en couscous terugdenkt aan vroeger? Typisch Hollandse varianten als witte rijst met hachee? Of couscous met een kerriesausje? Dan is het tijd om weer eens te variëren, want er zijn nog veel meer overheerlijke combinaties te maken!

Zowel rijst als couscous vormen een hele goede basis om te combineren met groente en vlees als kip, lam, gehakt en kalkoen. Als je zin hebt om traditionele gerechten te maken, dan kun je denken aan bijvoorbeeld Marokkaanse couscous. Onze tip: neem geen supermarkt couscous, maar bereid met verse couscous en maak gebruik van een stoomkoker. Als je in Marokko bent, zal je deze bereidingswijze ook tegenkomen!

Zoek je inspiratie om te combineren met rijst? Wij zijn zelf dol op combinaties met boemboes. Dit zijn kruidenmengsels die je met water of kokosmelk en toevoegt aan je rijstrecept, om ze lekker op smaak te krijgen. Bekende recepten zijn Ajam Oaniki of Boemboe Rendang. Boemboes kun je kant en klaar kopen of zelf maken met behulp van een vijzel. Met een vijzel pers je de cellen van de ingrediënten kapot, wat ervoor zorgt dat smaak en olie vrijkomt. Perfect voor jouw kruidenmengsel dus!