Zo ongeveer elke dag heb je ze weer nodig in de keuken: pannen. Uiteraard wil je pannen gebruiken die lang meegaan, om er voor een lange periode plezier aan te beleven. En er zijn nog meer aandachtspunten om op te letten in de zoektocht naar de perfecte pan. Lees verder voor onze tips!

Eenvoudig en snel koken

Veel mensen willen gemak in de keuken. Dat is helemaal begrijpelijk! Ga dan ook op zoek naar een pan die van het koken een koud kunstje maakt. Bij moderne pannen zit dat vandaag de dag gelukkig vrijwel altijd goed. Kies bijvoorbeeld voor een koekenpan met een antiaanbaklaag, zodat je nooit meer de resten uit de pan hoeft te schrapen. Ook heb je meestal minder boter of olie nodig in een pan met een antiaanbaklaag.

Antiaanbaklaag? Onschadelijke pan!

Over die antiaanbaklaag willen we het trouwens nog wel even hebben! Ouderwetse antiaanbaklagen zijn helaas namelijk schadelijk voor de gezondheid. Er zijn echter ook pannen te vinden met een gezonde Thermolon keramische antiaanbaklaag. Dit is de perfecte keuze. Zo’n pan is PFAS-vrij en bevat geen chemische stoffen. Ga direct voor een complete pannenset in dit design, zodat je veilig en gezond kunt koken!

Kwalitatieve pan

Gemak en gezondheid staan dus voorop, maar daarmee zijn we er nog niet. Let er ook op dat je een kwalitatieve pan in huis haalt. Het is namelijk zonde als je de pan maar kort kunt gebruiken: voor je portemonnee en voor het milieu. Een pan van een hoogwaardige kwaliteit is stevig. Zo breekt het handvat niet zomaar af, en gaat het niet snel loszitten. Ook doe je lang met de lagen in de pan en de manier waarop de pan is opgebouwd.

Grootte van de pan

Denk verder na over de ideale grootte van de pannen die je gebruikt. Je kunt natuurlijk zoveel pannen in huis halen als je zelf wilt, die allemaal een andere afmeting kennen. Maar bepaal het liefst al vooraf of je een specifieke grootte wel echt gaat gebruiken, of dat de pan eigenlijk niet veel toevoegt. Het is in ieder geval slim om een kleine pan, een middelgrote pan en een grote pan in de keuken te hebben.

Mogelijkheden qua bereiding

Niet alleen de grootte bepaalt hoe je met de pan kookt, maar ook het type pan speelt mee. Zo is een hapjespan ideaal om veel groenten in te stoppen. Een wokpan kun je goed verhitten door de dunne rand. En een braadpan is juist weer geschikt om iets lang op het vuur te laten sudderen.

Geschikte pan voor jouw keuken

Houd uiteraard ook rekening met het type pan dat past bij jouw keuken, of specifieker: jouw fornuis. Van gaspitten tot een inductieplaat: je kunt het type pan hierop uitkiezen. Ga op zoek naar een pan die enkel matcht met jouw type fornuis. Of kies een allround pan, die je op meerdere ondergronden kunt gebruiken. Het is er allemaal te vinden!