Stel dat je moet kiezen. Echt, het moet! Welk land zou je dan kiezen? Frankrijk of Spanje? En waar zou je je keuze precies op baseren?

Waar let je op als je moet kiezen?

Kiezen tussen twee landen, dat is zo makkelijk nog niet. Of wel, dat kan ook, als je bijvoorbeeld al jarenlang naar Frankrijk op vakantie gaat, en het daar geweldig naar je zin hebt, terwijl je juist nog nooit in Spanje bent geweest. Zou je dan moeten kiezen, dan ben je waarschijnlijk snel klaar.

Voor heel veel andere mensen geldt echter dat zij beide landen wel eens bezocht hebben, en dat ze in allebei de landen dingen vinden die goed bevallen, terwijl andere zaken juist wat minder positief worden ervaren. Natuurlijk is het ook nog eens de vraag waarom je precies moet kiezen. Gaat het om de bestemming van je naderende zomervakantie? Of moet je kiezen in welk land je het liefst zou willen wonen? In het eerste geval zal je waarschijnlijk op andere dingen letten dan bij een definitieve verhuizing het geval zal zijn.

Het klimaat, de keuken, de mensen: genoeg om uit te kiezen

Wie beide landen wel eens heeft bezocht, weet dat je Frankrijk en Spanje eigenlijk nauwelijks met elkaar kan vergelijken. Ja, je vindt in beide landen een mooie kustlijn, en het is er doorgaans beter weer dan in Nederland, maar dat is het dan ook wel. Voor Spanje geldt een wat hogere gemiddelde temperatuur dan voor Frankrijk, dus dat kun je meenemen in je besluit. Waar je in Frankrijk uiteenlopende weersoorten  tegen kunt komen, met in het noorden een klimaat dat niet zo heel veel verschilt met dan van Nederland en in het zuiden juist heel veel zon en hogere temperaturen, zijn de verschillen in Spanje wat kleiner. Ook hier is het in het noorden wat frisser en wisselvalliger dan in het zuiden, maar aan de warme kant is het overal, en zeker in het zuiden kan het een paar maanden per jaar echt goed heet zijn. Maar net wat je voorkeur heeft!

Ook op culinair gebied zijn er verschillen, zowel als het om eten gaat als wanneer het om drinken gaan. Een Rioja rode wijn is typisch Spaans, en vaak wat zwoeler  dan een klassieke rode wijn uit Frankrijk. Een Cote du Rhone wijn is dan weer typisch Frans, en staat qua smaak voor alles dat je in dit land kan vinden.

Tenslotte zijn het natuurlijk ook de mensen en de cultuur waar je je keuze van kunt laten afhangen. Al is dit in de grote steden wat minder de gewoonte, de Spaanse siësta kom je op nog best veel plekken tegen. Net zoals je in Frankrijk tijdens de lunch weer veel vaker een lekker glas wijn zal drinken, dat is daar weer een opvallend onderdeel van de cultuur. Gelukkig valt er dus genoeg te kiezen!