We hebben een druk bestaan. Als je thuiskomt na een lange werkdag, heb je vaak geen zin om nog uitgebreid te gaan koken. Dat kost simpelweg te veel tijd – het avondeten staat zo te laat op tafel. Tevens heb je er de energie misschien niet voor op drukke dagen. Hoe kun je er toch voor zorgen dat het avondeten snel op tafel staat? Dít zijn onze tips.

Kant en klare maaltijden

Met kant en klare maaltijden bespaar je jezelf een heleboel tijd. Dat is nog eens ideaal! Je kunt ze bij de supermarkt halen, maar het kan zelfs nog handiger. Laat kant en klare maaltijden thuis bezorgen! Zo hoef je er de deur niet eens voor uit. Het aanbod voor gezonde kant en klare maaltijden groeit, dus je krijgt ook gewoon alle belangrijke voedingsstoffen binnen. Perfect op de drukste dagen van de week, want zo kun je direct aanschuiven aan tafel.

Avondeten preppen

Heb je zowel drukke als rustige dagen in de week? Denk er dan aan om op de rustige dagen alvast het avondeten voor te bereiden, oftewel te preppen, voor later in die week. Je kunt namelijk best veel hapjes in de vriezer of koelkast bewaren, om er later in de week van te genieten. Bereid daarom bijvoorbeeld in het weekend alvast een deel van de gerechten voor later. Zo kun je een pastasaus tijdig maken, zodat je op de dag zelf alleen nog pasta hoeft te koken en alles bij elkaar hoeft te gooien. Dat is ideaal.

Grote porties voor meerdere dagen

Een ander idee: kook niet iedere dag opnieuw, maar kook op één dag voor meerdere, volgende dagen. Als je het prima vindt om twee dagen achter elkaar (ongeveer) hetzelfde maaltje te eten, is dat een raadzaam plan. Het scheelt namelijk toch een gehele kookbeurt! Uiteraard kun je wel voor een subtiele aanpassing zorgen, zodat je niet twee dagen lang exact hetzelfde eet. Eet bijvoorbeeld de ene avond een stoofpotje met rijst, en de dag erna hetzelfde stoofpotje met pita’s. Om maar iets te noemen.

Simpele gerechten bereiden

We hebben tegenwoordig vaak het idee dat we dagelijks iets ingewikkelds op tafel moeten zetten. Van moeilijke curry’s tot perfecte pasta’s. Ga bij jezelf na: is dat écht nodig? Je kunt ook gewoon regelmatig een simpel avg’tje bereiden: het staat in no time op tafel. Dat is eigenlijk net als vroeger, toen groenten met aardappelen en vlees of vis vaker de standaard was. Of denk aan een eenvoudige vulling om in een wrap te stoppen. Als je maar voor gezonde groenten en andere belangrijke voedingsstoffen kiest – maar je hoeft er heus niet elke avond weer een kunstwerk van te maken. Zeker als je de tijd beter kunt besteden. En op dagen dat je die tijd wél hebt, kun je natuurlijk lekker uitpakken!