Denk je aan bubbels, aan champagne of een andere mousserende wijn, dan denk je aan een feestje. Dat is tenslotte de plek bij uitstek om een fles met bubbels open te trekken. Bij bubbels denken we aan feest, aan iets te vieren hebben. Aan een gehaald examen, een mooie zakelijke deal, de afsluiting van een jaar of een andere feestelijke gelegenheid. Dat is nu eenmaal zo ontstaan, uit traditie. Maar dat betekent nog niet dat je niet ook op andere momenten kunt genieten van een wijn met bubbeltjes. Zeker als je deze stiekem lekkerder vindt dat normale wijn

Bij frisdrank of water hebben we ook graag wat te kiezen

Dat we mousserende wijn vooral drinken wanneer we iets te vieren hebben, dat is een beetje uit traditie ontstaan. Inmiddels zijn we op het punt waarop bijna iedereen een wijn met bubbels associeert met een feestje en het bijna raar voelt om het ook te drinken wanneer er eigenlijk niet per se iets te vieren valt.

Maar waarom zou je het niet doen? We vinden het fijn om iets te kiezen te hebben. Bij wijn is dat natuurlijk volop het geval. Niet alleen heb je al de keuze tussen rood, wit en rosé, alle verschillende druivenrassen en landen waar de wijn vandaan komt geven ook nog eens een eigen smaak aan de wijn mee.

Als het echter om frisdrank of water gaat, vinden we het heel normaal om te kunnen kiezen tussen varianten met of zonder bubbels. De ene keer heb je trek in iets bruisends, de andere keer juist aan iets zonder bubbels. Waarom zou je jezelf bij wijn deze keuze ook niet geven? Er zijn genoeg mensen die mousserende wijn simpelweg lekkerder vinden dan wijn zonder bubbels. Drink het lekker wanneer dat het geval is, of wanneer je er gewoon zin in hebt. Ook als er niets te vieren valt; je maakt er gewoon je eigen feestje van.

Niet alle bubbels zijn hetzelfde

Net als bij wijn zonder bubbels, is er ook bij mousserende wijn volop keuze. Denken we aan bubbels, dan denken we al snel aan champagne. Dit is de bekendste mousserende wijn, die uit de streek met dezelfde naam in Frankrijk komt. Er zijn echter meer gebieden die mousserende wijnen produceren. Uit Spanje komt bijvoorbeeld Cava, die redelijk lijkt op champagne. Meestal is hij vriendelijker geprijsd dan champagne. Vervolgens heb je ook nog Prosecco, uit Italië. Volop keuze dus, ook als je van wijn met bubbels houdt!