Gourmetten is niet uit de Nederlandse tradities weg te denken. In het bijzonder wordt rond de kerstdagen het gourmetstel weer massaal uit de kast getrokken. Er zijn eigenlijk twee soorten gourmetters te onderscheiden: de moderne en de traditionele. De moderne gebruikt een apparaat aan een stekker en de traditionele maakt gebruik van een spiritusstel.

De oorsprong van gourmetten is niet met zekerheid te zeggen. Wat wel te achterhalen valt, is dat het woord gourmetten rond 1970 in het woordenboek is opgenomen. Hieruit kunnen we opmaken dat gourmetten al ruim 50 jaar bestaat. In deze vijftig jaar is het menu weinig veranderd! Toch kunnen we een aantal leerpunten halen uit deze periode en deze willen we in dit artikel graag met jullie delen.

Maak geen concessies als het op kwaliteit aankomt

Het klinkt als een open deur, maar de kwaliteit van de groenten en vlees is belangrijk voor een geslaagd avondje. Wees selectief bij het uitzoeken van groenten, vooral als je groentes nog een aantal dagen in de keuken blijven liggen voordat je ze klaarmaakt. Het krijgen van verse groenten kan voor de kerstdagen een uitdaging zijn, omdat veel mensen om boodschappen gaan.

Vlees kan erg variëren in kwaliteit. Idealiter haal je vlees van de slager, maar dit heeft uiteraard een prijs. Als je voor kwaliteit en gemakt kiest, kun je een gourmetschaal overwegen. Als je kosten wilt drukken is het wellicht beter om zelf vlees te snijden en te kruiden. Dit is normaal gesproken goedkoper dan een kant en klare schaal, maar je hebt er wel werk van!

Variëren kun je leren

Als je alleen vlees, vis en groente op tafel zet, dan kan dit eentonig zijn. Je kunt uiteraard variëren met zaken een pannenkoekmix, (vegetarische) bijgerechten als aardappeltjes en compotes, koude groenten en sauzen of dips. Houd hiermee rekening met de gasten aan tafel. Zo kan het zijn dat voor bepaalde gasten de voorkeur uitgaat naar vegan of vegetarisch gourmetten.

Hoeveel gram vlees eet een volwassene eigenlijk

Gemiddeld genomen kun je uitgaan van zo’n 450 gram vlees per persoon. Dit zou voldoende moeten zijn als je ook nog bijgerechten serveert. Om het in contrast te zetten met gewoon avondeten – een kipfilet weegt zo’n 175 gram. Dat betekent dat je ruim twee kipfilets met bijgerechten opeet.

Als je weet dat er grotere eters tussen zitten, kun je uitgaan van 650 gram vlees.

Voorkomen van een vieze geur na afloop van de gourmetavond

Voor of tijdens het gourmetten sta je er misschien niet bij stil, maar een rokend en stomend gourmetstel zorgt voor enorme geuren in huis. Dit kan voor sommigen al een reden zijn om de gourmetavond over te slaan! Toch kun je je hierop voorbereiden. Zorg allereerst dat er ramen open staan zodat je kunt ventileren. Als je gordijnen hebt hangen, dan kunnen nog weken ruiken naar gourmet – haal deze eventueel weg. Zeem daarnaast de ramen vanuit de binnenkant om de vettige aanslag te verwijderen. Heb je nog steeds last van geur? Azijn neutraliseert! Doe een laagje azijn in een steelpannetje en laat dit rustig borrelen.