Nieuwe borden uitzoeken, dat doe je meestal niet jaarlijks. Vaak is de eerste keer dat je je in serviezen gaat verdiepen op het moment waarop je voor het eerst op jezelf gaat wonen. Daarna komt er misschien nog een nieuwe set op het moment waarop je voor het eerst met een partner gaat wonen, al kan het ook zomaar zo zijn dat jullie ervoor kiezen het servies dat jullie allebei al hadden te gaan gebruiken. Hoe dan ook; een servies, dat zoek je met zorg uit. De kans is tenslotte groot dat je er een flink aantal jaren tegenaan zit te kijken.

Alles in dezelfde stijl of helemaal zelf samenstellen?

Wil je snel en gemakkelijk klaar zijn bij het uitzoeken van een nieuw servies, dan zoek je naar complete serviessets. Hierin vind je namelijk borden in alle maten die je nodig hebt, allemaal in dezelfde stijl. Zo ben je direct klaar! Alhoewel… Vaak is het zo dat je van een bepaald bord toch wat meer exemplaren wilt hebben dan in de set aanwezig zijn. Vind je het belangrijk dat al je borden er hetzelfde uitzien, dan kies je voor een set waarvan de borden ook los te koop zijn. Zo kun je het naar eigen voorkeur nog wat verder aanvullen, maar kun je ook besluiten om alvast een paar extra borden aan te schaffen, zodat je eventueel gebroken exemplaren de komende jaren kunt vervangen zonder dat deze uit de toon vallen.

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om zelf een servies samen te stellen. Dat is handig, als je een bepaalde maat bord nooit gebruikt, en van anderen juist veel extra wilt hebben. Maar het kan ook leuk zijn om op deze manier een servies bij elkaar te verzamelen. Kies je bijvoorbeeld voor servies met een antieke look, dan kun je in allerlei winkels steeds borden vinden die daar goed bij zouden passen, en zo je servies steeds uitbreiden. Maar je hebt bijvoorbeeld ook merken als Blond Amsterdam die binnen hun collectie regelmatig nieuwe borden uitbrengen, waarmee je je servies steeds weer een beetje kunt updaten. Zo past alles wel bij elkaar, maar is het toch een beetje anders!

Welke borden heb je eigenlijk nodig?

Ontbijtborden, dinerborden, soepborden, pastaborden, pizzaborden… Wist jij dat er zoveel verschillende soorten en maten borden zijn? Voor je besluit een set te kopen waar ze allemaal in zitten, is het goed om eens te kijken naar welke je eigenlijk gaat gebruiken. Eet je nooit soep, of juist altijd in een kom, dan kun je de soepborden wel laten zitten. Pastaborden kunnen handig zijn, maar pasta kan net zo lekker smaken vanaf een dinerbord. En pizzaborden heb je meestal alleen echt nodig als je dinerborden aan de kleine kant zijn. Kortom; kijk dus eerst eens naar het formaat borden dat je ook echt zal gaan gebruiken, voor je besluit ze allemaal maar te kopen.