Over de hele wereld drinkt men koffie. Ieder individu heeft zijn eigen beweegreden om koffie te drinken. Of je nou snel wakker wilt worden, een energie boost nodig bent na een vlucht, of gewoon even wilt ontspannen in het café of wilt bijkletsen met vrienden aan de etenstafel.

Als Nederlanders gasten voor de koffie uitnodigen, dan bedoelen we meestal rond een uur of 10:00-11:00. In de avond nuttigt een doorsnee Nederlander eigenlijk geen koffie meer. Dit heeft er mee te doen dat het de nachtrust kan verstoren, doordat de cafeïne je wakker kan houden in de avond. Degenen die cafeïne willen vermeiden, kunnen kiezen voor gedecafeïneerde koffie.

De voorkeuren zijn sterk afhankelijk van de afkomst van de drinker en wat vanuit de opvoeding is meegegeven. Thuis drinkers nemen meestal filterkoffie, Senseo, bonen en cups. Toch groeit het aandeel specialty coffee drinkers nog steeds. Speciality coffee is weggelegd voor personen die nét iets meer uit koffie willen halen. Met name de oorsprong en de kwaliteit van koffie kan doorslaggevend zijn voor een extra rijke ervaring. Specialty coffee wordt onder andere aangeboden door Medellin Secret.

Maar we zitten hier op een tapas site: wat zijn de koffiedrink gewoonten in het buitenland en hoe is het te combineren met een diner?

Spaanse koffiemanieren

In Spanje is met name in de barretjes espresso niet weg te denken. Espresso is koffie dat gemaakt wordt onder hoge druk en hoge temperatuur, waarbij water door de gemalen koffie wordt geperst. Je herkent een bakje espresso aan het kleine volume in het kopje. Het is een klein bakje koffie met een intense smaak. De Spanjaarden noemen het ook wel ‘solo’. Als je iets anders dan een espresso wilt bestellen, dan dien je dit van tevoren aan te geven. We vertellen je graag iets meer over de varianten.

Cafe Americano

Deze variant wordt veel aan toeristen geschonken. Americano is een minder sterke, volle bak koffie. Eigenlijk vergelijkbaar met wat we in Nederland drinken.

Café con leche

Als je liefhebber bent van een latte koffie, dan komt con leche het dichtstbij. Het staat letterlijk vertaald voor koffie met melk.

Café con hielo

In Spanje kunnen de temperaturen flink oplopen waardoor je op het heetst van de dag misschien geen zin hebt in een warme bak koffie. Als je een café con hielo bestelt, krijg je een hete koffie samen met een mok met ijs geserveerd. De bedoeling is dat je de koffie laat afkoelen in het ijs totdat deze genoeg afgekoeld is.

Koffie als dessert

In plaats van een koud dessert kun je prima uitwijken naar een koffie dessert. Een eenvoudige variant is een koffielikeur. Je bent hiervoor hete koffie, suiker, koffielikeur naar keuze, slagroom en chocoladevlokken nodig.

Klop voorafgaand aan de bereiding slagroom op. Meng voor één kopje koffie twee theelepels suiker met twee theelepels likeur in de bodem van een koffiekopje. Voeg vers gemaakte koffie toe aan de kop. Doe een schepje slagroom bovenop de koffie. Garneer met chocovlokken en nuttig kort na bereiding!