Tapas staan niet perse bekend als gezonde voeding, maar dat is deels een misvatting. Hoewel veel Spaanse tapas gefrituurd worden of met veel olie gebakken worden, zijn er veel tapas die wel degelijk gezond zijn. Ben je bijvoorbeeld druk bezig met thuis sporten en heb je zin in tapas, dat kan prima. Wat kun je dan het beste eten en drinken? En wat doe je de day after als je toch iets te veel tapas hebt gegeten en sangria gedronken?

Spaanse tapas

Bij Spaanse tapas kun je heel goed zoeken naar bijvoorbeeld tapas met pure ingrediënten. Denk bijvoorbeeld aan iberico ham, manchego kaas of de bekende padron piementos. De padron piementos zijn vaak gefrituurd, maar ga je ze zelf bakken dan kun je ze ook zonder olie in de oven bakken. Dan krijg je een mooi gebakken en gedroogde peper, wat uiteindelijk gewoon groenten zijn.

Waar je beter vanaf kan blijven zijn tapas met hoge kcal zoals bijvoorbeeld pinchos. Oneerbiedig gezegd zijn dit stukjes stokbrood met beleg. Doordat hier wit stokbrood wordt gebruikt zit daar geen enkele voedingswaarde in en het brood heeft relatief veel kcal. Het beleg heeft vaak wel pure ingrediënten die wel prima zouden kunnen. Het belangrijkste hierbij is dat je altijd met mate tapas moet eten om gezond te blijven doen of het bijvoorbeeld als avondeten gaat eten en niet als snackje.

Drinken

Voor bij de tapas wil je wat drinken. Alcohol is natuurlijk fijn om erbij te drinken, bijvoorbeeld een glas Sangria. Dat is echter niet de gezondste keuze voor rondom je sportsessies. Je kunt dan denken aan een cola zero, maar hoe slecht is cola zero? Cola zero blijkt een betere keuze te zijn dan normale cola, maar het is nog steeds niet gezond.

Beter kun je zelf een water met smaakje maken. Lekker net als bij sangria een karaf vullen met fruit alleen dan de rode wijn vervangen door water. Zo heb je voor tijdens en na het sporten een heerlijke dorstlesser.

Sporten

Rondom je sportsessie kun je dus prima tapas eten met een glas drinken erbij. Mocht je toch een keer ouderwets tapas willen eten met een glas sangria? Dan zou ons advies zijn om er dan ook vol van te genieten. Wist je dat je lichaam bij een kater veel makkelijker kcal verbrandt, dus ga op zaterdagavond lekker los, zolang je dan maar op zondagochtend uit je bed stapt en een intensieve sportsessie doet. Je lichaam verbrandt dan niet alleen de opgegeten en gedronken kcal, maar je kater gaat er ook sneller van over.

Tip: als je dat sporten nou nog iets intensiever doet, dan kun je misschien zondagmiddag de restjes tapas en nog een glaasje sangria drinken.