Eten weggooien doe je het liefst niet, maar zeker wanneer je een gezellige tapas-avond op de agenda hebt staan, kun je zelfs de kleinste restjes invriezen om ze later te paneren tot balletjes of kroketjes. Zo zijn kliekjes zoals champignonsoep, risotto en stamppot uitermate geschikt om later tot kroketjes of Siciliaanse arancini (rijstballetjes) te verwerken.

Koken zonder steeds je telefoon erbij te moeten pakken

Koken zonder steeds je telefoon te moeten pakken, kunnen we dat nog? Natuurlijk wel, al is het zo dat oefening kunst baart. Het is fijn dat iedereen inmiddels een sim only abonnement met een internetbundel of WiFi hebt waarmee je alles kunt opzoeken, maar uit de losse pols werken, improviseren met restjes en zelf nieuwe recepten in het leven roepen leer je vooral door veel uit te proberen. Wat dat betreft is koken niet anders dan meubels maken of pottenbakken: het is een ambacht dat je zo moeilijk kunt maken als je zelf wilt. Daar zou je geen telefoon bij nodig hoeven hebben.

Stamppot-kroketten

Restjes stamppot, hoe klein ook, vries ze in en ontdooi ze de dag voordat je tapas gaat maken. Dit kan met alle soorten stamppot! Kneed ze tot langwerpige porties, haal ze door een geklutst ei en vervolgens door het paneermeel. ‘Lekvrij’ paneren is niet simpel, maar je kroketjes hoeven niet per se in de frituurpan. Als je ze op een bakpapiertje op een rooster in de oven legt, worden ze ook knapperig. Kijk hier trouwens voor kroketjes met garnalen, en hoe je deze zorgvuldig paneert.

Arancini: Siciliaanse rijstballetjes

De tapas-cultuur staat bekend om zijn vele uitheemse invloeden en ook een Italiaans gerechtje misstaat niet tussen je hapjes op tafel. Arancini betekent letterlijk ‘kleine sinaasappels’, hetgeen verwijst naar de kleur en vorm als ze uit de frituur komen. Risotto wordt er in Italië vaak in verwerkt, het is natuurlijk zonde om zo’n heerlijk gerecht niet helemaal op te maken. Met wat extra Parmezaan of mozzarella maak je balletjes, paneert ze en heb je weer een nieuw soort snack. Bij deze balletjes hoort absoluut geen saus, ze zijn ‘droog’ al lekker genoeg!

Champignonkroketjes van champignonsoep

Heb je een romige soep over, zoals champignonsoep, dan kun je deze in laten koken tot een ragout. Wanneer deze dik genoeg is en afgekoeld, is het letterlijk een koud kunstje om champignonkroketjes te maken. Dat inkoken is overigens alleen mogelijk als de soep op basis van een roux is gemaakt (boter en bloem), anders kun je lang wachten. Blijf roeren en je ziet dat de soep langzaam een kneedbare massa wordt. Zo nodig doe je dit een dag van tevoren en laat je de ragout een nachtje onafgedekt uitdrogen in de koeling. Zo zie je maar: weggooien is bijna altijd zonde.