Je hoort wel eens dat hobby’s en interesses verschillen. Met koken is dat net zo! De een houdt van een simpele hap, de ander houdt van uitgebreid koken. Uitgebreid koken kan in vele vormen uiteenlopen! Je kunt liefhebber zijn van een bepaalde keuken – bijvoorbeeld de Mediterrane keuken of de Mexicaanse keuken – of juist dol zijn op vlees(loze) gerechten of vis. Wat de uitgebreide keukenchefs veelal eens zijn, is dat goede skills te leren zijn! 

Leren koken  

Als je denkt aan leren koken, dan denk je misschien al snel aan een koksopleiding of de vroegere huishoudschool. Of wellicht aan het leren uit boeken als Wannée waar de fijne kneepjes en basisvaardigheden beschreven staan. 

Er zijn hedendaags echter veel meer opties! Op internet zie je diverse kook video’s van chef-koks als Jamie Oliver, Alain Ducasse en Gordon Ramsay. Door veel video’s te kijken en recepten te lezen, krijg je al snel een goed beeld van gerechten en bijbehorende tools en skills die onmisbaar zijn. Toch is deze autodidactische manier van leren een eenrichtingsverkeer! Jij kijkt naar de video’s en probeert het resultaat na te bootsen en eventueel een eigen twist aan het gerecht te geven.

Een masterclass over koken volgen

Als je opzoek bent naar een verdere uitbreiding van je skills, dan kan een kook masterclass iets voor jou zijn. Je kunt het dialoog aangaan en krijgt ‘on the job’ tips en tricks van de professionals. Er zijn in Nederland diverse aanbieders van masterclasses die interessant kunnen zijn. Let daarbij op de kwaliteit van de masterclass. Sommige masterclasses zijn meer op de groepsactiviteit gericht dan op de kwaliteit van de inhoud van de masterclass. Dat is meestal bewust – je kunt de aanbieder vragen wat hun doelgroep is.

Er zijn ook chefs die masterclasses aanbieden. Je kunt deze bijvoorbeeld volgen via een platform als Grootmeesters Masterclasses. Je kunt hier masterclasses volgen op elk gebied, zoals bijvoorbeeld cabaret van Youp van ’t Hek of voetballen van Rafael van der Vaart. Binnen hun repertoire valt ook het 3 sterrenrestaurant De Librije in Zwolle, waar chef-kok Jonnie Boer en Thérèse Boer je leren koken op het hoogste niveau. Daarbij leert sommelier Thérèse Boer je de beste wijnen te combineren. Dit zijn aanraders als kwaliteit voor jou een belangrijke parameter is. Waar gaat jouw voorkeur naar uit?