Als je veel met eten en gezondheid bezig bent, dan ben je vaak ook bewust over je gewicht en je levensstijl, om te zorgen dat je gewicht op peil blijft. Een van de belangrijke algemene meters om te kijken je een gezond gewicht hebt is het BMI – de body mass index. De BMI geeft aan of je gewicht in relatie is tot je lengte. Vaak wordt de uitkomst weergegeven in de vorm van een metertje. Vergelijk dit met de toerenteller van je auto. Als je te laag zit, valt de auto ui en in de rode zone moet je je niet bevinden.

Voedingsschema

Als je een manier zoekt om tot een gezonder gewicht te komen, dan kun zijn daar verschillende methodes voor. Het is belangrijk om te realiseren dat aankomen en afvallen doorgaans te maken heeft met de voedselinname. Ofwel hoeveel je eet en wat je eet. Om sturing daar aan te geven kun je een voedingschema volgen. Een voedingsschema laat je opstellen door een professional. Het is niet zo dat er één goed schema is die voor een ieder toepasbaar is. Het hangt af van jouw persoonlijke doel en levensstijl; dus of je wilt afvallen, aankomen of juist na lang sporten op gewicht wilt blijven. Een voedingsschema op maat kijkt naar jouw geslacht, leeftijd en doel en haakt daar op in.

Je hoeft niet perse een voedingsschema op te stellen om gezonder te gaan leven. Simpele stappen kunnen je al op weg helpen naar een betere levensstijl. Denk aan het vermijden van verzadigde vetten en het beperken van de inname van suikers. Met name frisdranken bevatten veel suikers. Deze zijn tevens niet goed voor je gebit, waardoor je hoge kosten kunt krijgen om je gebit te herstellen. Een tandartskosten overzicht door Zorgvergelijker kan je helpen de kosten te vergelijken, mocht dat nodig zijn. Het beste remedie is voorkomen (in plaats van genezen).

Beweging

Naast gezond voedsel, is uiteraard ook beweging erg belangrijk. Vooral als je een zittend beroep hebt, is het goed om zo nu en dan te bewegen. Maak bijvoorbeeld een wandeling tussen de pauze, haal eens een bakje koffie voor je collega’s of strek gewoon even de benen. Daarnaast helpt het voor lichaam en geest om in de vrije tijd te sporten. Als je een erg druk leven hebt, kun je overwegen een individuele sport te gaan doen, zodat je je eigen tijden kunt indelen.