De schooltas is tegenwoordig niet alleen gevuld met een laptop en een kladblok, maar ook met een heerlijke lunch. De bruine boterham is echter naar de achtergrond verdwenen. Het is tijd voor bagels, wraphapjes en muffins. 

De tijd dat er louter bruine boterhammen met kaas in een schooltas werden meegenomen, lijkt ver achter ons te liggen. Volgens het Voedingscentrum is die bruine boterham zo gek nog niet, maar wie deze elke dag moet eten heeft wel eens zin in iets anders. Tegenwoordig zijn de ideeën eindeloos. Als het maar gezond is en vol van vitamines. Dat is de graadmeter. Vooral middelbare scholieren en studenten wagen zich aan de uitgebreide trendy lunch. Een aantal ideeën! 

Wraps, bagels en belegde broodjes

Wie het bij een soort van brood wil houden, kan kiezen voor heel veel verschillende broodjes, tot bagels aan toe. In deze categorie vallen ook de wraps. Een bagel met kipfilet of een wrap vol met salade en plakjes worst of kaas met komkommer erop doen het goed tegenwoordig. Kies je eigen favoriete gezonde beleg. 

Salade

Salades zijn een hit. Niemand kijkt nog raar op als je in de pauze een bakje opent met daarin alle mogelijke groenten en fruit fijngesneden met daaroverheen geitenkaas of feta. Pastasalade doet het ook goed. Met salades kun je enorm variëren. Alles wat er in huis is, ook restjes, kun je in een salade verwerken. Gezond en veelzijdig. 

Soep

Soep is heerlijk als lunchmaaltijd, maar dat lukt niet altijd op school. Bovendien; je moet wel een goede thermoskan meebrengen zodat de soep niet door de rugzak gaat zwemmen. Zelfs een waterdichte rugzak is daar niet bij gebaat. Mocht je dus soep willen als lunch, zorg dan voor een goed sluitende thermoskan die de soep warm houdt. Als dat lukt, is het een heerlijke maaltijd voor tussen de middag. 

Zuivel

Yoghurt met fruit en muesli is een prima lunch. Kies ook dan voor een goed afsluitend bakje. Bevroren fruit past daar prima bij. Dan is het ontdooid en nog lekker fris tegen lunchtijd. Vooral ’s zomers heerlijk fris en enorm gezond. Kies voor halfvolle of magere yoghurt, kwart of soya yoghurt. De keuze qua yoghurtjes is reuze tegenwoordig. 

Tapas

Met roggenbrood kun je heerlijke kleine snacks maken zoals tapas bedoeld zijn. Beleg roggenbrood met oude kaas (of een andere favoriete kaas) en snijdt er kleine dikke blokjes van. Je kunt deze zo nemen of ze aan een stokje rijgen. Wel zo gezellig te delen met je studiegenootje. Het is een gezond hapje, niet alleen als lunch maar ook voor tussendoor. 

Je kunt ook tapasspiesjes maken met kaas en worst en tomaat of kleine wraprolletjes hiervoor gebruiken. Wraps gevuld met zuivelspread en komkommer of zalm is een geweldig lekkere lunch. Snijd dit in hapklare stukjes. En wat dacht je van wraphapjes met kip en pesto of komkommerrolletjes gevuld met zachte kaas!

Muffins

Zelf muffins bakken met je favoriete ingrediënten is ook een hit. Wie een oven heeft en daar de avond van tevoren de tijd voor neemt, heeft de volgende dag een heerlijke lunch. Doe het bijvoorbeeld met havermout en blauwe bessen. Dan ben je niet alleen goed bezig, maar ook nog eens heel gezond bezig. Ook geweldig lekker als je een paar dagen vrij bent. Je stopt ze in je weekendtas in een goede bewaarbak zodat ze vers blijven en je hebt een heerlijke versnapering voor onderweg.