Als je aan koffie denkt, dan denk je waarschijnlijk niet direct aan Spanje, maar eerder aan een land als Italië. Spanje is ook niet een van de landen van de koffie pioniers, maar toch is het een land met zijn eigenaardige koffiedrink tradities om het zo maar te noemen. Want Spanjaarden kennen namelijk veel varianten en hebben een ander consumptiepatroon dan wij in Nederland gewend zijn.

Terug in de tijd

Als we terug gaan in het verleden, dan weten we te achterhalen dat Spanje’s eerste koffie rond de jaren 1600 heeft binnengehaald via de haven van Venetië. Deze eeuw staat centraal als het om koffie gaat! Koffie werd toen echter nog niet als een dagelijkse drank genuttigd, maar meer als een medicijn ingezet. Het exacte jaartal weten we niet, maar verhalen doen de ronde dat pas halverwege de jaren 1700 het eerste koffiehuis geopend is. Sindsdien is er heel wat ontplooid in de wereld van de Spaanse koffie.

Koffie variaties in Spanje

Net als in Nederland, wordt een groot deel van de koffie thuis genuttigd. Opvallend genoeg is ook filterkoffie en capsule koffie daar erg in trek. Afhankelijk van het budget gaat de Spanjaard voor dure of goedkope koffiebonen. Als je de winkelstraten en café’s binnentreedt, zul je andere soorten tegenkomen. Een van de bekendste soorten is de Café Solo, vergelijkbaar met de Espresso zoals wij die kennen: een sterk bakje koffie zonder toevoegingen. Deze koffie wordt doorgaans genuttigd na een maaltijd.

De koffie verkeerd tegenhanger is in Spanje de Cafe con leche. Een normaal formaat koffie met melk. De Cafe con leche wordt doorgaans geserveerd als starter in de ochtend. Is het later dan 12 uur? Dan kom je bij de sterkere bakjes koffie uit als de Café solo of Cortado.

Als je op zoek bent naar ‘gewone’ koffie, zoals wij dat in Nederland kennen, dan kom je uit bij de Cortado of de Americano. Cortado is een sterke bak koffie met een scheut warme melk. Americano is zwarte koffie aangelengd met heet water.

Als je zelf Spaanse koffie wil maken, dan kun je dat doen door een goede machine aan te schaffen. Er zijn tientallen apparaten die interessant kunnen zijn! Hier vind je de beste koffiemachine 2021. Een espressomachine is vaak in staat om goede sterke koffie te maken. Met een melkopschuimer kun je eventueel melk heet maken en/of opschuimen als je dit wilt toevoegen aan je kop koffie.