Je krijgt er steeds meer over mee: voedingsstoffen in het eten. Wat is nou goed voor je en wat niet? En betekent dat dan dat je niet meer lekkere hapjes tussendoor mag nuttigen? En als je kijkt naar de voedingsstoffen; welke voedingsstoffen zijn dan essentieel en welke zou je als een supplement moeten nuttigen? Want de naam zegt het eigenlijk al…. Een supplement zou een aanvulling moeten zijn op je normale dieet ofwel voedingsinname.

Om te beginnen zijn voedingsstoffen noodzakelijk om motor van je lichaam spreekwoordelijk te laten branden. Je lichaam is energie nodig om de functies goed te kunnen laten verlopen.

Daarnaast zijn ze nodig om ziekmakende stoffen tegen te gaan. Koolhydraten, eiwitten en vetten zijn voedingsstoffen die we doorgaans voldoende binnenkrijgen. Een tekort aan voedingsstoffen maakt ons lusteloos en moe. Daarnaast kan je door een overschot aan koolhydraten of vetten juist erg aankomen!

Is jouw balans goed?

Het is verleidelijk om in deze moderne tijden veel van hetzelfde te eten. Hierdoor loop je het risico dat je belangrijke bouwstenen structureel tekort komt. Voorbeelden daarvan zijn je mineraal/vitamine behoefte of je eiwitbehoefte. Er zijn diverse tools op het internet, die je kan gebruiken om je huidige balans inzichtelijk te maken. Je kunt dan actief bijsturen in je dieet. Uiteraard is het een richtlijn; het is niet zo dat je altijd perfect op de ideale voedingsbehoefte moet zitten.

Waar zijn supplementen dan voor nodig?

Supplementen zijn een aanvulling op je dieet om aan tekorten in je voedingsbehoefte te voorzien. Eerder noemden we dat je voldoende eiwitten binnen moet krijgen. Als dat je niet lukt, doordat je bijvoorbeeld veganist bent en veel dierlijk eiwit (van bijvoorbeeld kip) mist, kun je overwegen om eiwitpoeder te consumeren. Eiwit is een belangrijke bouwsteen die met name voor sporters veel met supplementen wordt aangevuld, daar het een bouwsteen is voor gezonde spiermassa. Er zijn tig supplementen beschikbaar. Ons devies: koop niet lukraak supplementen in, maar kijk waar je behoefte ligt en probeer in eerste instantie via voeding aan te vullen. Lukt dat niet? Sla dan de weg van supplementen in.