Parmezaanse kaas is een van onze lievelingskazen. We serveren blokjes op de borrelplank en strooien geraspte kaas over de lasagne of de tagliatelle. Echte Parmezaanse kaas is heel erg lekker, maar de keerzijde is dat het behoorlijk prijzig is. Dit heeft er mee te maken dat Parmezaanse kaas ( ook bekend als Armigiano Reggiano) persé uit de Italiaanse Parma-streek moet komen. Uit deze streek is ook de Parmaham afkomstig. Daarnaast moet de kaas tussen de 12 en de 36 maanden rijpen alvorens deze uitgeleverd wordt! Je kan je dus voorstellen dat er heel wat eisen zijn die geld kosten. Bovendien moet het dan nog naar Nederland vervoerd en worden en ingeklaard worden.

Er zijn een aantal alternatieven die je kunt proberen, die in de zelfde lijn liggen qua textuur en smaak. Deze soorten lichten we hieronder toe.

Pecorino Romano

Pecorino Romano staat bekend als heerlijke stevige/harde zilte Italiaanse kaas. Pecorino Romano is gemaakt van schapenmelk. (in tegenstelling tot Parmezaan die gemaakt is van koemelk) De intens zilte smaak komt doordat de kaas tijdens de bereiding gewassen wordt in zeewater. Net als Parmezaanse kaas is de rijpingsduur lang. Het rijpen van de Pecorino Romano duurt minstens acht maanden. Voor optimale smaak wordt aangeraden een kaas te nemen die in ieder geval een jaar heeft gerijpt.

Traditioneel wordt de kaas uitsluitend gemaakt van de melk van vrij grazende schapen uit de streken Lazio en Sardinië. Het is waarschijnlijk ook een van de oudste kazen van Italië, gezien er al over gesproken wordt in Romeinse verhalen.

Piave

Piave is een Italiaanse kaas, die is vernoemd naar de rivier de Piave. Het is een kaas op basis van koemelk, net als Parmezaanse kaas. Deze kaas heeft een dichte textuur en is strogeel van kleur. De smaak is in de basis licht zoetig. Als het eenmaal volledig verouderd is, is het hard genoeg om te raspen en ontwikkelt het een intense, volle smaak.

De Piave kan net als Parmigiano Reggiano en Parmezaanse kaas gebruikt worden over de pasta, of carpaccio en is heerlijk om te smelten over een ovenschotel.

Kaas op de plank

Als je veel Italiaanse kaas eet, kunnen we je adviseren daar aparte mesjes voor te gebruiken. Niet alleen omdat het er leuk uit ziet, maar ook omdat oude kaas zich slecht laat raspen/snijden. Soms is het zo hard dat het zich alleen laat breken, wat eigenlijk alleen met een prikker goed wil. Er zijn diverse setjes te krijgen, zie bijvoorbeeld de link onderstaand.

P.S. Dit is een affiliate link. Dat betekent dat wij een percentuele commissie zullen ontvangen als je via deze link een bestelling plaatst. Dit verhoogt de prijs verder niet. Voor u heeft dat dus verder geen gevolgen.