Wellicht ben je vaker de term tegengekomen, maar wist je niet wat het was. We kwamen het tegen in een van onze recepten en dachten dat het handig zou zijn om eens uit te leggen wat au bain-marie smelten is!

Bij de au bain-marie, verwarm of koel je een product in een kom boven een bak met warm of koud water. De producten die je in de bovenste kom legt nemen de temperatuur van het water aan. Zo kan je makkelijk een vloeistof opwarmen, maar ook af laten koelen. Je gebruikt het onder andere bij het smelten van chocolade op de tiramisu. 

Waarom au bain-marie?

Als je bijvoorbeeld chocolade in een pan opwarmt op het fornuis wordt het snel warm. Hierdoor heb je een grote kans dat de chocolade aanbrandt. Het voordeel van au bain-marie koken, is dat omdat het water een kookpunt van 100 graden heeft. Dat betekent dat het product dat je aan het verwarmen bent, nooit warmer dan 100 graden zal worden. Daarnaast heeft witte chocolade de eigenschap dat het snel gaat klonteren. Ook als de dit via de au bain-marie methode smelt, heb je daar vrijwel geen last van. 

au bain-marie
Au bain-marie. De schaal wordt warm door de condens.

Hoe beginnen?

  1. Pak een pan. Zet deze op het fornuis.
  2. Giet een laagje water in een pan.
  3. Breng het water aan de kook.
  4. Zet het fornuis op zacht.
  5. Hang een kom boven het water, doe de pan niet te vol, de kom mag het water niet raken. Anders kan je chocolade alsnog aanbranden. Je kunt er eventueel ook een houten lepel tussen steken om wat ruimte te creëren.
  6. Leg de chocolade in de kom.
  7. Doordat het water in de pan kookt ontstaat er condens. Deze condens zorgt voor een geleidelijke verwarming van de pan met chocolade waardoor deze rustig smelt.