De afgelopen jaren kiezen steeds meer mensen in combinatie met een nieuwe keuken, voor een inductiekookplaat. Daarnaast worden in keukens de bestaande gasfornuizen vervangen door inductieplaten. Hier zijn verschillende beweegredenen voor en we lichten ze graag aan je toe!

1.    Toenemende energieprijzen

Het zal je niet ontgaan zijn dat het jaar 2022 een hectisch en wellicht een stressvol jaar is geweest als het gaat om energieprijzen. De onstuimige situatie in Europa had stijgende gasprijzen tot gevolg. Alhoewel koken gemiddeld genomen maar een kuub of 30 tot 40 per jaar bedraagt, liepen de kosten met een variabel contract naar de 120 euro per jaar. Het kan dus interessant zijn om over te stappen vanuit kostenperspectief. Vooral als je zonnepanelen hebt. De terugverdientijd zal dan rond de 5-8 jaar liggen, want alleen met een inductie kookplaat ben je er nog niet. Deze moet nog geïnstalleerd worden en mogelijk ben je daarbij nog een twee of drie fasen kookgroep en bekabeling nodig.

2.    Inductieplaat schoonmaken

Als je op gas kookt herken je het vast wel: etensresten en overkokend water op de plaat. Het fornuis moet uit elkaar gehaald worden om fatsoenlijk te reinigen. Met een inductieplaat is deze frustratie voorbij. Laat de een minuutje plaat afkoelen en maak vervolgens schoon met een zachte doek en reiniger. Binnen een minuut heb je de klus geklaard!

3.    Snel verwarmen

De meeste moderne platen met twee of drie fases zijn voorzien van een power stand. Hiermee kun je één of meerdere zones van de kookplaat boosten en breng je een pan koud water binnen een paar minuten aan de kook. Dit kan zeker van meerwaarde zijn als je geen kokend waterkraan hebt! Let erop dat jouw beoogde plaat deze feature heeft, want het is geen standaarduitrusting.

De meest gangbare aansluiting is de twee fasen aansluiting in combinatie met een kookplaat met twee zones. Hiervoor ben je een twee fasen kookgroep nodig in de meterkast met een Perilex aansluiting. Je (installateur) trekt hiervoor 5 draden tussen de kookplaat en de meterkast. Mocht je zelf willen installeren, let dan op het aansluitschema. Onze tip: vermijd een flexibele buis en ga voor een voorbedrade buis met VD-draad. Het trekken van 5 draden door een flexibele buis kan namelijk een flink karwei zijn.

4.    Moderne functies

Een aantal moderne functies van inductie kookplaten zijn noemenswaardig!

  • Mocht je voor een keuken renovatie gaan of een geheel nieuwe keuken, dan kun je overwegen om een integratie te nemen tussen de inductie kookplaat en de afzuigkap. Bij een inductie kookplaat met afzuiging integratie schakelt de afzuiging automatisch in indien de inductie kookplaat in gebruik is.
  • Er zijn kookplaten waarbij de afzuiging in de plaat is verwerkt. Dit is esthetisch zeker een afweging waard. Het wordt veel gebruik i.c.m. bijvoorbeeld een kookeiland. Je hoeft dan geen koof aan te leggen langs het plafond.
  • Ingebouwde timer/kookwekker. Deze komen in diverse varianten. B.v. een generieke timer of een timer per pit.
  • Overkook beveiliging. Indien water op de kookplaat terecht komt, schakelt de plaat zichzelf uit.

5.    Veiligheid

Op gebied van veiligheid heeft inductie naar ons idee twee voordelen. Ten eerste is er geen vlam, wat betekent dat je ook geen risico meer is op gas lekkage in de keuken. Ten tweede verwarmt inductie de pan direct. De inductie kookplaat is een stuk minder heet dan een gasfornuis. Uiteraard blijft het altijd oppassen geblazen – vooral met kinderen in de buurt.