Kerstdagen en de jaarwisseling zijn typische dagen dat er veel gegeten wordt met familie, collega’s en vrienden. Mensen steken massaal de handen uit de mouwen en gaan aan de slag in de keuken. Naast tapas hapjes bereiden is ook (kaas) fondue of gourmetten altijd in trek. Al deze drie soorten van tafelen hebben een ding gemeen: gezellig dineren met een langzaam tempo. Wij van tapas recepten zijn hier voorstander van, onder het motto van: neem de tijd met vrienden en familie en maak er een lekkere en gezellige avond van.

Uiteraard willen we aanbevelen om de hapjes zelf te maken. In geval van gourmet of fondue wordt dat natuurlijk lastiger. Je kunt dan uitwijken naar de speciaalzaak in de buurt voor een kwaliteitspakket vlees. Voor de vegetarische eters aan tafel, zijn er normaal gesproken ook vega-burgers en andere alternatieven te krijgen. Ook in de vegan hoek is er steeds meer aanbod, mochten jouw tafelgasten daar voorkeur voor hebben.

Tips voor de bereiding

Als je voor een grotere groep kookt, dan kan het een uitdaging zijn om de gerechten allemaal op hetzelfde moment klaar te hebben staan. We willen adviseren om hier rekening mee te houden bij de keuze van gerechten. Voorafjes en desserts zijn doorgaans prima vooraf te maken en b.v. koud weg te zetten. Je kunt dan denken aan het klaarmaken van een soepje of het klaarmaken van een plukbrood of een gewoon brood met dips of smeersels. De meeste van deze zaken kun je prima in de ochtend bereiden en in de avond serveren. Hetzelfde geldt voor desserts als tiramisu of trifles.

Transporteren en serveren

De kans bestaat dat je de door jouzelf gemaakte gerechten niet thuis gaat serveren. In dat geval wil je graag dat de gerechten intact en misschien zelfs warm blijven. Je kunt gebruik maken van cateringdozen of een take away verpakking om je eten te vervoeren. Deze verpakkingen zijn speciaal gemaakt om voeding mee te nemen en goed bestand tegen hoge of lage temperaturen. Cateringdozen worden vaak gebruikt als je je gerecht wilt weggeven. De dozen zijn sierlijk bedrukt en sommige types zijn voorzien van een venster, zodat het product, vanaf de buitenkant van de doos gezien, zichtbaar is. Je herkent dit misschien wel van dozen gebak.

Als je eenmaal je gerecht op de juiste plek hebt gebracht, is het goed om vooraf scherp gesteld te hebben hoe je het gerecht wilt serveren en om te zorgen voor de juiste middelen. Veelgebruikte serveermiddelen zijn serveerplanken, serveerborden of tapas planken.
Gebruik garnering bij de gerechten om het eventueel nog wat extra aan te kleden.