De bruschetta is een kleine maaltijd die zijn oorsprong vindt in Midden-Italië, maar totaal niet misstaat op een tafel vol Spaanse tapas. De basis wordt gevormd door geroosterd (oud) brood dat ingesmeerd wordt met een knoflookteen voordat het doorgaans heerlijke beleg erop komt. Kende je deze varianten al?

Van kookboek tot internet

Eerst even een tip. De diversiteit aan smaken is de kracht van de tapascultuur, maar dat kan in de papieren lopen als je ingrediënten gaat kopen. Maar bezuinigen is voor een beetje creatieve kok een koud kunstje. Net zoals je verschillende vormen van energie, verzekeringen en internet vergelijken kunt, is het bij boodschappen doen een kwestie van alle supermarktfolders naast elkaar te leggen en ook eens te kijken bij een Arabische groenteboer, waar het doorgaans goedkopere aanbod meer aansluit bij het mediterrane idee van de tapas. En mocht je het daar niet vinden, dan zijn er altijd nog diverse webshops, die hun producten weer via-via verkrijgen. De zoekmachines op internet helpen je verder, ook qua recepten.

Pecorino en gegrilde groenten

Maar genoeg over het vinden van ingrediënten. Ga voor een goede pecorino , liefst een wat jongere die goed smelt. Die combineert heerlijk met gegrilde paprika’s, courgettes en aubergines. Bereid de bruschette voor zoals dat hoort en zet ze daarna nog even in de oven met de nog warme groenten erop, een paar rauwe dunne uienringen en wat snippers pecorino. Dien ze op met een paar druppels van je beste olijfolie en een flinke draai peper. Wist je trouwens dat pecorino ook een Italiaanse wijnsoort is? Die smaakt er goed bij.

Roomkaas en prei

Deze bruschetta hoeft niet meer in de oven als het beleg er eenmaal op gaat. Fruit wat dunne preiringen totdat ze zacht zijn, meng ze door de roomkaas en voeg ook hier weer een gulle draai peper aan toe. Dit wordt in Italië vaak geserveerd als bruschette of crostini, gerechtjes die grof genomen hetzelfde zijn. Crostini zijn alleen wat groter dan de bruschette, die je vaak in één keer in je mond kunt stoppen. Hou trouwens rekening met de hoeveelheden, tapas moeten bescheiden hapjes zijn en kazen vullen sneller dan het beleg van de klassieke bruschetta.

Porcini (eekhoorntjesbrood)

Eekhoorntjesbrood is de ietwat kinderlijke Nederlandse benaming van porcini: paddenstoelen met een geweldige umamismaak. Ze zitten vol met gezonde voedingsstoffen. Je bereidt deze door ze te wellen in gekookt water, ze uit te knijpen en fijn te snijden. Daarna bak je ze op laag vuur aan met olijfolie, knoflook en tomatenconcentraat. Beleg er de bruschette mee, strooi er peper, peterselie en wat geraspte Parmezaanse kaas over en klaar is je tapa. Buen apetito!