Omwille van het milieu en de kosten adviseren wij om zo zuinig mogelijk met eten om te gaan en zo veel mogelijk zelf te maken met de basiskruiden die je in huis hebt. Eten koken kost geld, want je bent er voedingsmiddelen voor nodig. Je bespaart geld als je geen zakjes met sausjes en dergelijke koopt. Daarnaast is het ook vaak gezonder!

Als je eten kookt, moet je een inschatting maken van de porties. Heel vaak blijft er eten over, want je wilt ook niet te weinig maken. Het eten dat overblijft wordt vaak weggegooid en dat is zonde! Volgens een onderzoek van het voedingscentrum, gooit een Nederlander gemiddeld zo’n 34 kilo eten weg per. Dat is per persoon! Dus ben je met zijn tweeën, dan is dat bijna 70 kilo! Zonde, en deels te voorkomen, door beter om te gaan met restanten.

Bewaren in de vriezer

Hebben jullie in je woning een vriezer? Als jullie deze niet voor restanten gebruiken, dan wordt het wellicht tijd dit te gaan doen! Voor je eigen portemonnee en het milieu. Invriezen stopt de namelijk de vermenigvuldiging van bacteriën, waardoor je voedsel veel langer houdbaar is. Als je ontdooit, komt het proces weer op gang. Daarom wordt vaak geadviseerd niet een tweede keer in te vriezen.

We willen graag een overzicht delen met tips rondom een paar categorieën, namelijk: kliekjes, vlees, vis en groenten.

Kliekjes

Kliekjes zijn restanten die je overhoudt na het koken. Laat deze na het koken afkoelen tot kamertemperatuur. Plaats ze vervolgens in een vriezer bakje of zakje. Over het algemeen zijn kliekjes tot een maand of 3 te bewaren. Eenmaal een ontdooid kliekje kun je beter niet opnieuw invriezen, want dan loop je het risico op een voedselinfectie. Tip: schrijf op de verpakking wat het is en op welke datum je het in de vriezer hebt gedaan. Zodat je dit later makkelijk terug kan vinden.

Vlees

Vlees kan drie tot 9 maanden bewaard worden in de vriezer. Als vuistregel geldt:

Varkensvlees – 2 maanden
Kip – 2 maanden
Gehakt – 3 maanden
Lamsvlees – 3 maanden
Rundvlees – 9 maanden

Let wel dat het vlees niet eerder ingevroren en ontdooid moet zijn. Zie hiervoor de verpakking van het vlees.

Vis

Verse vis of gerookte vis laat zich goed invriezen. Echter, vis uit de supermarkt is vaak al ingevroren geweest! Het is niet aan te raden dit nogmaals te doen. Kijk op de verpakking of dit het geval is of niet. Vries vers gekochte of gevangen vis direct in. Het liefst gevacumeerd. De vis blijft tot wel drie tot zes maanden houdbaar.

Groenten

De meeste groenten laten zich goed invriezen, mits de groenten geblancheerd zijn. Dat wil zeggen dat groenten voor 2-3 minuten zijn gekookt en daarna met koud water zijn afgespoeld. Blancheren zorgt ervoor dat enzymen gedood worden, die anders de smaak en structuur van de groenten aantasten.

Groenten met veel vocht laten zich niet goed invriezen. Denk aan komkommers of tomaten.

Ontdooien en opwarmen

Ingevroren goederen kunnen het best rustig ontdooid worden. Dit kun je doen door de producten langzaam te ontdooien in de koelkast. Zo behoud je zoveel mogelijk de kwaliteit en blijft het veilig voor je gezondheid.

Verder is het raadzaam om voedingsmiddelen goed te verhitten na het ontdooien.

Samenvatting houdbaarheid ( bron voedingscentrum )