Wie aan tapas denkt, denkt aan Spanje, want ja: daar ligt de oorsprong van tapas. Op onze site nemen we echter naast lekkere tapas recepten ook andere kleine gerechten op, waaronder meze/mezze en antipasto. Ken jij het verschil? Zo niet, lees dan onze post over de verschillen tussen tapas en mezze.

Spanjaarden zijn erg gehecht aan hun traditie, maar zo langzamerhand beginnen ook veel buitenlandse bezoekers van Spanje de cultuur te waarderen. De sfeer, maar ook het nuttigen van kleine, goed uitziende gerechten. Onze mening? Tapa eten en de sfeer is fantastisch, maar Nederlanders zijn veel gehaaster dan de Spanjaarden. We hebben voor ons gevoel minder tijd en daarnaast kennen wij geen siësta. Ons advies? Sta even stil…. Neem de tijd….. en maak lekkere gerechten en geniet ervan met je gezelschap of alleen. Ook van de bereiding en de presentie kunnen wij bijvoorbeeld al erg genieten.

We willen in deze blogpost een zestal lekkere tapas gerechten uit Spanje met je delen. Voor de echte tapas liefhebber zal het ongetwijfeld een bekende lijst zijn. Als er niets nieuws voor je tussen zit, willen we je vragen naar ons totale assortiment van Spaanse tapas te kijken. Deze werken we frequent bij. Gemiddeld genomen voegen we per week een recept toe, dus stay tuned!

De gerechten

Spaanse gehaktballetjes

Dit recept staat niet voor niets boven aan. Spaanse gehaktballetjes behoren tot een van de populairste tapas recepten van onze website! En dat is niet voor niets, want in Spanje worden ze vaak geserveerd. Wij hebben een lekker Spaans recept voor deze gehaktballetjes die we graag me je willen delen. Het is gezond, in kleine hapjes te serveren en smaakt naar meer! Als je Spaanse gehaktballetjes maakt, is het leuk om deze in typisch Spaanse schaaltjes te serveren. Je kunt ze uiteraard nog steeds in een grote pan bereiden en daarna overhevelen naar kleinere schaaltjes.

spaanse gehaktballen albongidaz

Crema Catalana

Crema Catalana is de Spaanse variant op Creme Brulee (Frans). Een typisch Spaans gerecht gemaakt van room met een gecarameliseerde toplaag van gebrande suiker. Het behoort tot de hoogtepunten van de Catalaanse keuken. De toplaag wordt een harde laag, die men met de lepel als ware kapot slaat. Hierdoor ontstaat er een barst in de topping. Zoet, maar genieten!

crema catalana

Tortilla de patatas

Wellicht een van de bekendste Spaanse gerechten die er is. De tortilla de patatas vindt haar oorsprong in het binnenland van Spanje en wordt ook de Spaanse tortilla genoemd. Het is een dikke omelet van meerdere eieren, aardappels en olijfolie. Eventueel kun je ook groenten als spinazie, prei of (rode) paprika toevoegen. Lekker lekker!

tortilla patatas

Gamba’s Pil Pil

Wie gamba’s eet, doet dit vaak op een standaard manier, maar het kan ook anders! Gamba’s pil pil zijn pittige knoflookgarnalen met een heerlijk pittige saus, waar je je stokbroodje ook in kunt dopen.

gamba pil pil web

Spaanse churro’s

Churro’s! Je ziet ze in Nederland steeds vaker, waaronder op markten. Op de markt staat dan een kraam, die churro’s maakt in de frituur. Eigenlijk is het niets anders dan een soort donut van gefrituurd tarwedeeg.

Churro’s kun je ook lekker met kaneel ijs en chocoladesaus combineren voor een dessert!

spaanse churros

Patatas bravas

Patatas bravas zijn aardappelen met een pittige saus. Normaal gesproken wordt het vaak gefrituurd. In onze variant garen we de aardappelen in de oven.

patatas bravas

Ansjovis met peper en olijf

Easy-does-it zullen we maar zeggen! Een lekkere snack voor op tafel als je van ansjovis houdt.

ansjovis met olijf

We hopen dat er wat lekkers voor je tussen zit! Heb je suggesties voor nieuwe recepten? Ben je in Spanje geweest en bijvoorbeeld tegen iets lekkers aangelopen, wat niet op onze site staat? Of een bekend recept, maar een variatie? Stuur deze naar ons op via het contactformulier!