De Nederlandse zomer duurt tot 20 september. De zomer is de warmste tijd van het jaar en het is dan ook in dit jaargetijde dat fruitvliegjes het meest actief zijn. Fruitvliegjes worden ook wel bananenvliegjes genoemd. In het Frans heten ze azijnvliegjes. Dit geeft een goed beeld van wat ze zoal lekker vinden.

Waar komen ze vandaan?

Als je een keer last hebt van fruitvliegjes, dan lijkt het alleen maar erger te worden. Een vrouwtje kan vier- tot negenhonderd eitjes leggen. Het duurt dan tot 10 dagen, voordat er een volwassen fruitvlieg geboren wordt! Die vervolgens twee en negen weken leeft. De fruitvliegjes zijn er vooral in de zomer en ze zijn altijd op zoek naar eten.

Hoe kom je er af?

Je kunt proberen de vliegen te bestrijden, maar dat is niet de juiste aanpak. Wat beter werkt, is dat je begint bij de bron van het probleem. Anders zullen ze alleen maar blijven terugkeren! Zoals je weet zijn de fruitvliegjes zijn er vooral in de zomer en altijd op zoek naar eten.

Fruitvliegen komen af op afval en fruit. Daarnaast vinden ze met name zoete resten, als een laagje frisdrank of ranja, erg lekker. Ook een gevuld koffiefilter, wat in het koffiezet apparaat blijft zitten, is erg in trek. Kortom; ze worden aangetrokken door fruit, vuil en etensresten.

Let er dus op dat je de keuken schoon houdt, de prullenbak frequent leeg (vergeet ook de emmer zelf niet goed schoon te maken!), vaatdoekjes schoonhoudt en niet op het aanrecht laten liggen. Plaats groente en fruit in de koelkast als het kan en maak het koffiezet apparaat schoon.

Zie je de eerste fruitvliegen door je huis gaan? Ga snel over tot actie. Ruim alle etensresten op die je hebt rondslingeren en maak zorgvuldig schoon. Nu ze nog niet vermenigvuldigd zijn, kun je de bestaande vliegjes opzuigen met de stofzuiger. De vliegjes zijn kwetsbaar en komen er niet uit.