Veel toeristen die naar Spanje komen weten dat er ontzettend veel lekker eten is. Vele van hen komen speciaal voor de tapas. Maar er bestaan vandaag de dag nog steeds veel misvattingen over tapas. In dit wijnblog gaan we jou alles vertellen over tapas en welke wijn je het beste bij de tapas kunt combineren.

Allereerst; wat is tapas?

Tapas verwijst eigenlijk naar de stijl van opdienen, en niet naar specifieke gerechten. Dat betekent echter niet dat er geen klassieke gerechten zijn die je in elke fatsoenlijke tapasbar kunt vinden. Ten eerste is een “tapa” gewoon een kleine portie eten. Alles kan worden geserveerd in tapasstijl! Als je tapas gaat eten, zul je uiteindelijk veel kleine bordjes bestellen en die delen. Zo kun je in één keer een selectie van verschillende gerechten proberen. Wie wil dat nou niet?

Hoe kies je de perfecte tapas bij jouw stemming?

Zorg ervoor dat je het soort eten kiest waar je echt zin in hebt. Bij tapas is namelijk de keuze zo breed dat je er altijd wel iets tussen staat waar jij echt zin in hebt. Denk bijvoorbeeld aan brood met olijfolie, gehaktballetjes of chorizo. Kun je niet kiezen, bestel dan gewoon meerdere gerechten, dat is namelijk het idee achter tapas, je eet kleine, maar veel verschillende hapjes.

Maar welke wijn past het beste bij tapas?

Ben jij een echte Bourgondiër en hou jij van een heerlijk wijntje bij je tapas, maar weet jij nog niet alles over wijn en heb je enkele wijn spijs combinatie tips nodig? Lees dan snel verder.

Spanje heeft meer wijngaarden dan enig ander land ter wereld. Van de bergen in het noorden tot de zonovergoten kusten in het zuiden, vrijwel overal groeien druiven. Wijn drinken is dan ook een onontkoombaar onderdeel van de Spaanse cultuur – een onderdeel waar Spanjaarden gepassioneerd over zijn. Bij tapas is bijna elke Spaanse wijn goed, zorg er wel voor dat je de wijn goed combineert met tapas.

6 tips om wijn en spijs te combineren

Het is voor vele nog steeds erg lastig welke wijn nu het beste met een gerecht samengaat. Als je net begint met matchen en proeven merk je als snel dat je met onderstaande 6 tips geweldige combinaties kunt creëren. Dat gezegd hebbende, naarmate je meer vertrouwd raakt met verschillende wijnen, zul je zelfverzekerd worden en kun je experimenteren door de regels te overtreden! Eenmaal wanneer de kleur duidelijk is, kun je de tapas matchen met de bekende wijnen uit Spanje, denk aan de zachte, sensuele rode wijnen uit Rioja en Ribera del Duero; de pittige witte wijn Albariño uit Galicië; cava, de mousserende wijn van Spanje; en een prachtig assortiment pittige rosés (in Spanje rosados genoemd), vooral uit de provincie Navarra.  Hou je in het begin aan de onderstaande wijnspijs adviezen en de kans van slagen is enorm!

Het is beter om de wijn met de saus te matchen dan bij het vlees.

·  De wijn moet zuurder zijn dan het eten;

·  De wijn moet zoeter zijn dan het eten;

·  De wijn moet dezelfde smaakintensiteit hebben als het eten;

·  Maak je nauwelijks gebruik van sauzen dan;

Passen rode wijnen het beste bij rood vlees met een sterke smaak, zoals rund schaap, ree en hert;

·  Passen witte wijnen het beste bij vis. kip, en kalkoen;

·  Passen volle witte, soepele rode of stevige rosé het beste varkensvlees en lamsvlees.

·  Aan de hand van deze richtlijnen kun jij haast niet meer falen op gebied van wijn combineren bij je gerecht.

Maar waar koop ik deze wijn?

Dat ligt er maar net aan waar je bent. Ben je op dit moment in Spanje, dan heeft de lokale supermarkt of wijnhandelaar zeker wel de wijnen waar jij naar op zoek bent. Ben je in Nederland, dan moet dit ook wel goed komen. Nederland importeert namelijk enorm veel wijn uit Spanje, dit omdat de wijn nou eenmaal heerlijk in de smaak valt. Omdat het importeren van deze wijnen nou eenmaal niet goedkoop is en wijn tegenwoordig steeds prijziger wordt, raden we je aan om eens naar de supermarkt wijnaanbiedingen van deze week te kijken. Op deze manier bespaar je euro’s op je boodschappen waardoor je er nog meer van kunt bestellen. Wist je trouwens dat het bestellen van je boodschappen tegenwoordig super gemakkelijk gaat en in veel gevallen ook gratis thuisgeleverd wordt. Een tip van ons: vele supermarkten bieden gratis thuisbezorgd aan wanneer je een bonus artikel aan je bestelling toevoegt. Zo hoef jij je flessen wijn en overige boodschappen dus niet meer te sjouwen! Het enige wat jij nog hoeft te sjouwen zijn de lege flessen naar de glasbak. Proost!