We leven tegenwoordig in dure tijden. Om die reden is het ook belangrijk om te besparen. Veel van de maandelijkse lasten gaan naar de boodschappen en daarom is besparen op eten ook geen slecht idee. Het punt is wel dat je gezond moet blijven eten. Veel mensen vinden het lastig om goedkoop en gezond te eten. Om die reden geven we in dit artikel enkele tips. Na het lezen van dit artikel kun je lekker koken voor weinig geld.

Koop groentes op de markt

In elke stad is er wel een markt. Veel mensen kopen standaard groente en fruit in de supermarkt, maar je kunt dit beter op de markt kopen. In de eerste plaats vind je daar versere groentes en fruit.

Daarnaast heb je meer keuze en het is ook veel goedkoper. Misschien lijkt het verschil niet zo groot bij een specifieke groente, maar op de lange termijn kun je op die manier honderden euro’s besparen. Wanneer je echt goedkoop eten wilt scoren, dan kun je het beste aan het eind van de dag naar de markt gaan. Dan verkopen ze de groentes en fruit tegen een nog scherpere prijs. Anders moeten ze het immers weggooien en dat is zonde.

Eet minder vlees en vis

We begrijpen goed dat het aantrekkelijk is om elke dag vlees of vis te eten. Het is in de eerste plaats bijzonder lekker en tegelijkertijd is het erg voedzaam. Het nadeel van vlees en vis is dat het erg prijzig is. Ook heb je het niet elke dag nodig. Je kunt prima een paar dagen zonder vlees en vis. Tegenwoordig zijn er ook veel goedkope alternatieven. Wil je toch graag vlees of vis eten? Ga dan naar een slager of supermarkt en koop dit in de aanbieding. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om vaker peulvruchten te eten. Peulvruchten zijn goedkoop en bijzonder voedzaam.

Koop geen voorgesneden zakjes

Veel producten zijn verkrijgbaar in voorgesneden zakjes. Denk daarbij aan champignons, uitjes en nog veel andere zaken. Dit is uiteraard handig, want dan hoef je het zelf niet meer te snijden. Toch is het niet verstandig om te doen. In de eerste plaats zijn gesneden producten minder lang houdbaar. Je moet ze dus sneller weggooien. Daarnaast is het ook veel duurder. Vind je het niet leuk om zelf voedsel te snijden? Kook dan samen met iemand anders en dan zal je merken dat het bijzonder gezellig is.

Betaal met contant geld

De meeste mensen betalen tegenwoordig met pin. Contant geld wordt steeds minder gebruikt. Toch raden we je aan om je boodschappen met contant geld te betalen. In de eerste plaats heb je dan een vast budget. Je komt dan niet in de verleiding om meer uit te geven. Daarnaast is ook gebleken dat je dan zuiniger met je geld omgaat. Wanneer je met de pin gaat betalen, dan geef je meer uit. Dit komt omdat het geld niet tastbaar is. Stel dus een vast budget per dag vast en pin dit voor de boodschappen. Je zal merken dat je dan veel kritischer je boodschappen gaat doen.

Koop huismerken

In de meeste supermarkten in Nederland heb je de mogelijkheid om producten van een huismerk te kopen. Dit is tamelijk uniek, want dit is niet in elk land het geval. Het voordeel van huismerken is dat ze goedkoper zijn en vaak is de kwaliteit ook prima. A-merken zijn doorgaans duurder omdat er meer geld aan de marketing wordt besteed. Bovendien betaal je dan ook voor een statusproduct. De meeste supermarkten zetten de A-merken op ooghoogte. Dit komt omdat ze daar een hogere marge op hebben. Mensen zijn minder snel geneigd om te bukken. Toch raden we je aan om zo nu en dan naar beneden te kijken. Daar vind je namelijk de huismerken. Ook kun je natuurlijk naar een budgetsupermarkt gaan.

Wees creatief

Bij koken is het ook van belang om creatief te zijn. Misschien heb je bijvoorbeeld nog restjes over van een eerdere maaltijd. Dan hoef je niet precies hetzelfde te eten, maar dan kun je die restjes gebruiken voor andere gerechten. Je kunt van restjes brood bijvoorbeeld ook iets lekkers maken. Deze kun je drogen en tot paneermeel malen. Dit is slechts een voorbeeld, maar met voldoende creativiteit weet je al het voedsel nuttig te gebruiken.

Conclusie

Gezond eten hoeft niet duur te zijn. Met een beetje creativiteit en de besproken tips kun je ook met een klein budget heerlijke gerechten op tafel zetten. We wensen je veel succes met de nieuwe maaltijden!