Om de vraag te kunnen beantwoorden hoeveel gram eiwitten per dag gezond is, is het goed om te weten wat eiwitten precies zijn. Maar ook de verhouding tussen koolhydraten eiwitten en vetten. Dit zijn eigenlijk de 3 macronutriënten die we kennen binnen onze voeding. Een macronutriënt is dus een voedingsstof die in grote hoeveelheden voorkomt en daarnaast ook energie leveren. Naast deze 3 varianten bevatten de meeste levensmiddelen uiteraard ook veel water.

Wat zijn Eiwitten?

Om de vraag te kunnen beantwoorden hoeveel gram eiwitten per dag je mag nemen is het goed te weten wat eiwitten zijn. Daarnaast geven we je verderop in deze blog ook antwoord op de vraag’: ‘Waar zitten veel eiwitten in’. Wat zijn nu eiwitten? In onze voeding kennen we macro- en micronutriënten. Macronutriënten zijn Eiwitten, vetten en koolhydraten. Micronutriënten bestaan uit vitaminen en mineralen. Maar wat zijn nu eiwitten? Eiwitten, ook wel proteïne genoemd zijn voedingsstoffen die zorgen voor de aanvoer van calorieën en aminozuren in ons lichaam. De geleverde aminozuren zijn daaropvolgend de bouwstenen voor de eiwitten die zich bevinden in onze lichaamscellen. Ons lichaam produceert zelf enzymen die ervoor zorgen dat de uit voeding binnenkregen eiwitten worden afgebroken om vervolgens als losse aminozuren te worden opgenomen door onze cellen voor bijvoorbeeld de opbouw van spierweefsel.

Verschillende soorten eiwitten

We kennen eiwitten in verschillende soorten. Net als dat je online een abonnement voor een sim only vergelijken kunt, kun je dit bij verschillende soorten eiwitten dus ook. Zo kennen we dierlijke eiwitten en ook plantaardige eiwitten. Dus ben je vegan, dan zal je je eiwitten dus uit een plantaardige bron moeten zien te halen. Ook een combinatie van beide is mogelijk, wanneer je bijvoorbeeld een heerlijke Spaanse tortilla maakt.

Hoeveel gram eiwitten per dag is goed voor je?

Er zijn natuurlijk tal van levensmiddelen waar je eiwitten uit kunt halen. We kunnen deze opdelen in een 2-tal bronnen van eiwitten, plantaardige en dierlijke. De kwaliteit van eiwitten is verschillend. Het is natuurlijk afhankelijk van hoe goed je lichaam in staat is de eiwitten te verwerken en niet geheel onbelangrijk hoeveel aminozuren aanwezig zijn die essentieel zijn. Wist je dat je het op verschillende manieren kunt berekenen? Dit kan middels de PDCAAS (Protein Digestibility-Corrected Amino Acid Score) methode. Hierbij wordt gekeken naar het gehalte van het limiterende essentieel aminozuur in een bepaald eiwit, gedeeld door de behoefte aan aminozuur, wat je vervolgens vermenigvuldigd met de verteerbaarheid van het eiwit. Nu zal je denken dit klinkt ontzettend lastig, maar in ‘jip en janneke’ taal komt het neer op het volgende; Je moet bijvoorbeeld circa 1,5 keer meer bruine bonen eten dan melk om hetzelfde aantal limiterende aminozuren binnen te krijgen.

Hoeveel eiwitten per dag als normaal persoon?

Eiwitten hebben verschillende functies in onze lichamen. Als sporter heb je natuurlijk meer eiwitten nodig dan iemand die niet sport. Naast dat eiwitten fungeren als bouwstoffen voor onze spieren zijn ze bij veel meer processen in ons lichaam betrokken. Eiwitten zijn bijvoorbeeld betrokken bij het transport van verschillende stoffen. Daarnaast gebruikt je lichaam eiwitten voor nog veel meer andere processen in je lichaam. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende eiwitten per dag binnenkrijgt.