Iedere vakantie vergt de nodige voorbereiding. Zijn alle paspoorten binnen handbereik? Gaan de fietsen mee op vakantie? Moet je nog een fietsendrager bestellen? Of misschien een dakkoffer? En is het gelukt met alle reserveringen?

Wat je hierbij echt niet mag vergeten, zijn lekkere snacks, hapjes en/of tapas voor onderweg. Weet je niet goed wat voor hapjes handig zijn om mee te nemen tijdens een roadtrip naar je bestemming? We hebben een paar heerlijke snacks voor je verzameld en geven we je nog wat algemene tips om het eten onderweg mee te nemen.

5x snacks en tapas voor op reis

Of je nu onderweg bent met de trein of met een volgepakte auto met fietsen op de fietsendrager naar de andere kant van Europa aan het reizen bent; het is wel zo lekker om een paar écht goede snacks mee te hebben voor tijdens de reis. 

1. Dadels met roomkaas of geitenkaas

Dadels zijn de ideale snack voor onderweg. Ze zijn lekker zoet en heel gezond. Combineer je de dadels met een smakelijke roomkaas dan heb je helemaal de perfecte romige combinatie. Leg er nog een walnoot op en voilà: je hebt een zoete, romige én hartige snack. Wil je wat meer smaak aan je gevulde dadels? In plaats van roomkaas kun je ook kiezen voor geitenkaas. Daar zit net wat meer smaak aan.

2. Bananenbrood met pecannoten

Wat ook heel gemakkelijk is om zelf te maken en mee te nemen, is bananenbrood. Er zijn verschillende recepten om bananenbrood te maken. De één vindt de ‘ongezonde’ manier met veel suiker lekker, terwijl de ander liever voor een gezonde variant gaat met amandelmeel en een beetje honing. Beide soorten zijn heerlijk voor on the road. Voeg nog wat pecannoten toe voor een knapperige bite en je hebt een heerlijk hapje.

3. Maak een eierwrap met zalm

Zin in wat eten dat meer vult dan bovenstaande snacks? Maak dan een eierwrap met zalm, roomkaas en rucola. Een eierwrap maak je eigenlijk op dezelfde manier als een gebakken ei, maar dan met meerdere geklutste eieren. Je kunt er allerlei soorten kruiden in doen. Vervolgens beleg je de wrap met roomkaas, een paar plakken zalm en natuurlijk rucola. Zo’n wrap is ook lekker met rauwe groente en eventueel kip.

4. Borrelplankje in een broodtrommel

Hoe lekker is het om onderweg even wat zouts te eten? Vul een broodtrommel met een je lievelingstapas of borrelsnacks. Dit kan van alles zijn: van rauwe ham, schapenkaasjes en druiven tot aan ciabatta met tomatenjam en ansjovis. Het kan zo uitgebreid als je zelf wilt, zolang je het maar mee kunt nemen onderweg. Een bakje vullen met kaasjes, worst, komkommer, olijven en tomaatjes is natuurlijk ook al heel lekker.

5. Gezonde chips van zoete aardappel

Tot slot nog iets leuks én lekkers voor onderweg: chips van zoete aardappel. Deze chips kun je zelf heel eenvoudig maken. Het enige wat je nodig hebt, zijn zoete aardappels, paprikapoeder en zout. Zo’n zoutige snack is heerlijk wanneer je lang onderweg bent. De kans is groot dat je lichaam zin heeft in ‘slecht’ eten. Met zoete aardappelchips krijg je toch iets zouts binnen zonder dat het meteen heel ongezond is.

Zo neem je je lekkere tapas mee onderweg

Misschien denk je: “allemaal leuk en aardig die snacks, maar hoe neem ik deze hapjes handig mee onderweg?”. Ook daar hebben we aan gedacht. Gebruik de volgende tips om zorgeloos te kunnen genieten van je home made tapas voor tijdens de trip.

  • Koop goede bakjes waar je jarenlang gebruik van kunt maken en die goed afsluiten. Dit soort bakjes kun je ook nog op de plaats van bestemming gebruiken wanneer je bijvoorbeeld met de fiets een dagje op pad gaat. Hoe lekker is het om dan je eigen tapas mee te nemen?
  • Heb je lekkere dips of sausjes gemaakt? Bewaar deze in aparte bakjes in plaats van ze al bij het hapje of gerecht te doen.
  • Wil je tijdens je vakantie ook genieten van een lekkere warme snack? Neem dan soep of een andere warme drank mee in een goede thermosfles zodat je daar de hele dag nog gebruik van kunt maken.
  • Neem je graag crackers met zelfgemaakte dipjes mee? Verpak deze dan los van elkaar en beleg de crackers dus nog niet. Crackers worden heel snel slap als ze al belegd zijn en mee worden genomen.
  • Investeer in goede fietstassen om je snacks ook op vakantie mee te kunnen nemen als je een dagje gaat fietsen. Een fietsendrager bestellen hierbij is uiteraard ook aan te raden.