Tapas, wie kent ze niet? Die heerlijke Spaanse kleine hapjes waarmee je de hele tafel kunt vullen. Niet alleen heerlijk tijdens een welverdiende vakantie, maar natuurlijk ook perfect voor een avondje met vrienden of gewoon met het gezin. Zo kun je kiezen voor de klassieke tapas, maar kun je er ook volledig je eigen draai aan geven. Online zijn daarom allerlei heerlijk gerechten te vinden, die jij eenvoudig en snel zelf kunt maken. Populaire tapas zijn bijvoorbeeld; garnalen kroketjes, patatas bravas, maar ook garnalen in knoflookolie doen het ontzettend goed. Zoals je dus wel kunt zien is er keuze genoeg. Maar hoe zorg je ervoor dat je al deze overheerlijke hapjes sfeervol en ook praktisch serveert? Speciaal daarvoor hebben wij een aantal praktische tips.

Kleine schaaltjes

Tapas staan er natuurlijk om bekend dat het kleine hapjes en ook kleine porties zijn. Het is dus geen gezicht om deze hapjes te gaan serveren op een enorm bord, waarbij je alles bij elkaar op legt. Het is dus zaak dat je voor ieder gerecht een apart bordje hebt, zodat je alles goed gescheiden kunt houden. Niet alleen is dit voor jezelf een stuk prettiger, maar ook voor het aanzicht van het geheel. Daarbij komt natuurlijk ook dat het veel gezelliger staat en je op deze manier ook iedere keer iets kunt serveren. Heb je nu geen leuke schaaltjes, dan kun je deze natuurlijk snel even online bestellen, maar je kunt ook de stad in. Let er hierbij wel op dat je niet te gehaast bent, want je auto verzekeren mag dan wel verplicht zijn in Nederland, maar bij een WA verzekering dien je wel zelf voor de kosten op te draaien als het jouw schuld is.

Grote plank

Het serveren van tapas gebeurt doorgaans van koud naar warm. Zo wordt er meestal begonnen met een heerlijke koude plank met tapas zoals meloen, ham en olijven. Deze kun je daarom dus ook gerust allemaal op één grote plank doen. Zo hoef je niet alles apart in schaaltjes te doen en kun je het in één keer serveren. Het kan namelijk toch niet afkoelen, waardoor het dus prima een uur op tafel kan blijven staan. Is het nu heel erg war, zoals bijvoorbeeld in de zomer, dan is het niet aan te raden om alles tegelijk neer te zetten. Doe het dan in verschillende etappes, zodat je de tapas vers en lekker houdt.

Etagere

Het serveren op een etagere doet het altijd goed. Niet voor niets zien we daarom dus ook steeds vaker dat mensen hiervoor kiezen. In de meeste theehuizen zien we het natuurlijk al, maar ook op tafel in de woonkamer staan ze prachtig. Het grote voordeel aan een etagere, is dat je met verschillende lagen kunt werken. Zo kun je dus in tegenstelling tot een plank wel vis en vlees met elkaar combineren, zonder dat je bank hoeft te zijn dat het met elkaar in aanraking komt. Er zit immers een extra ‘etage’ tussen. Daarnaast is het ook een stuk gemakkelijker uitserveren en heb je minder afwas. Kortom, alleen maar voordelen dus! Dus wil jij je tapas in stijl serveren? Kies dan voor een etagère of uiteraard een plank of voor kleine schaaltjes. De hapjes kunnen namelijk nog zo lekker zijn, maar het oog wil natuurlijk ook wat.