In eigen keuken tapas hapjes maken is natuurlijk leuk, maar het is niet “the real deal”! Zoals je misschien wel weet ligt de oorsprong van tapas in Spanje. Wat is er nou leuker dan bron te bezoeken om de echte sfeer te proeven! In dit artikel vertellen we je er meer over.

Vinden van een geschikte trip

Allereerst is het goed om na te denken wat bij jouw persoonlijke situatie past. Reis je solo? Ga je met een partner en eventueel een gezin? Houd je van zee en zand? Of ben je liefhebber van steden en cultureel erfgoed?

Grote steden als Sevilla, Madrid en Granada zijn in de basis goede trekpleisters als het gaat om gezelligheid, activiteiten, cultuur en beschikbare verblijfslocaties. Omdat het grote steden zijn vind je in al deze steden wel tapas bars of tapas en wijn tours, waarbij je al wandelend kennismaakt met diverse gezellige barretjes. Je zult met een tapas tour in aanraking komen met diverse lokale lekkernijen als paella, ibericoham, pincho’s en Spaanse wijn als sangria. Gezien er meerdere aanbieders zijn is het goed om vooraf te informeren wat de tour inhoudt.

Om je goed voor te bereiden kun je alvast een tour te reserveren. Een bekende site om te reserveren is Hellotickets. Via deze site boek je de activiteiten als proeverijen en wandeltochten, zodat je hier ter plekke niet meer om hoeft te zoeken en zeker bent van deelname. 

We zullen je in dit artikel meer vertellen over (de verschillen tussen) drie grote Spaanse steden.

Sevilla

De stad Sevilla bevindt zich in het zuiden van Spanje. Het is de hoofdstad van de provincie Andalusië. Met ruim 700.000 inwoners is het de vier na grootste stad van het land. De stad staat bekend om de Arabische invloeden. Dit heeft er mee te maken dat Moren hebben geheerst van 711 – 1492. Dat is een lange tijd geleden, maar desondanks zie je de Moorse overheersing in de cultuur terug. Ook had een grote invloed op de keuken. Moren brachten onder andere rijst, noten, limoenen en kikkererwten mee. Dus ook paella heeft zijn oorsprong dus te danken aan deze historie.

Bezienswaardigheden om niet te missen zijn het paleis “Real Alcazar”, de kathedraal en de Plaza de España – het bekendste plein van de stad.

Madrid

Ongetwijfeld is de hoofdstad Madrid een van de bekendste bestemmingen. Het is een forse stad met ruim 3 miljoen inwoners. Als je het buitengebied ook meerekent, loopt het inwoneraantal zelfs op naar 6 miljoen! Madrid staat bekend om cultuur en architectuur, het bruisend nachtleven, de wereldkeuken, eeuwenoude restaurants en beroemde musea zoals het Prado, Reina Sofía of Thyssen. In de stad vind je ook het 18e-eeuws koninklijk paleis. Het aantal activiteiten in deze stad is ongekend. Mocht je van voetbal houden, dan is het thuisfront van Real Madrid helemaal te gek. Een meerdaagse trip van twee of drie dagen is hier meer dan prima in te vullen. Pssst en niet te vergeten: je kunt in Madrid ook fietsen huren. De wegen en parken lenen zich hier goed voor.

Granada

Granada is een stad met 230.000 inwoners. Dit is qua omvang vergelijkbaar met de Nederlandse stad Eindhoven. Deze stad bevindt zich net als Sevilla ook in het zuiden van het land. Hiermee een stuk kleiner dan de voorgenoemde steden. Het bezoeken van Granada kan interessant zijn als je in de regio bent, of niet van immense drukte houdt. De stad is een stuk minder massaal dan Sevilla en toch zijn hier ook Moorse, maar ook Iberische invloeden te zijn. Iberiërs worden als voorouders van de huidige Spanjaarden gezien en maakten onderdeel van de oude mediterrane volkeren.        

Granada heeft dus een rijke historie en dat zie je terug! De kathedraal van Granada is een van de grootste kathedralen van het land. Ook vind je hier de Alhambra. Dit is het middeleeuws paleis dat door lange geschiedenis en diverse invloeden is geresulteerd in een uniek bouwwerk met sporen van de Christelijke als de Islamitische wereld. Het verdient dan ook een plaats op de lijst van cultureel erfgoed van Unesco.

Als je van plan bent om de Alhambra te bezoeken, is het goed om rekening te houden met mogelijke wachtrijen. De drukke periode loopt van april tot oktober. Het daglimiet zit rond de 6500 bezoekers. Op hoogtijdagen wordt dit aantal bezoekers gehaald, wat betekent dat je teleurgesteld zult worden. Vooraf reserveren is een optie om zeker te zijn van toegang.

Een ander argument om deze stad te bezoeken is je budget. Gezien de stad minder bezoekers trekt dan grote steden als Madrid, Valencia, Barcelona en Sevilla, zijn de prijzen voor bezienswaardigheden en accommodaties relatief aantrekkelijk geprijsd. Vooral als je langer van plan bent te blijven, kan dit de doorslag geven om voor Granada te kiezen.