Je dag goed beginnen doe je met een goed ontbijt. Je lichaam heeft een motor en die moet gevoed worden! Als je wakker wordt heeft je lichaam eigenlijk een korte vast-periode gehad. Voor de meeste mensen is deze periode tussen de 6 en 9 uren. Het ontbijt is dan het eerste moment van de dag dat je weer voedingsstoffen en drinken tot je neemt. Engelsen hadden dit al goed in de gaten. Zij noemen ontbijt namelijk ‘breakfast’ wat vrij vertaald vasten tijdens de nacht betekent.

Als je naar Nederlanders kijkt dan is er feitelijk een tweesplitsing te zien in de manier van ontbijten. Doordeweeks zijn of voelen we ons vaak druk, waardoor we snel onze maag willen vullen. Dit ziet er dan waarschijnlijk uit als een schaaltje muesli aan de etenstafel of een stuk brood tijdens het autorijden.

In het weekend is het voor veel mensen anders! Dat zien we ook in het aantal bezoekers van deze website terug. Zodra het weekend voor de deur staat loopt het aantal bezoekers significant op. Het weekend is klaarblijkelijk een moment dat we meer tijd nemen voor eten en bereiding.

Kom maar op met de inspiratie tips?

De meeste mensen bereiden hun ontbijt zelf, of dit wordt gedaan door hun partner. Een typisch Nederlands ontbijt bevat diverse lekkernijen waaronder croissants, gekookte eieren (soms met spek), geroosterd brood met jam, kaas of vleeswaren. In combinatie met sinaasappelsap of een andere vruchtensap, water en/of koffie en thee. Ook een schaaltje fruit zie je vaker terug. Misschien komen deze voorgenoemde zaken je wel bekend voor van een overnachting in een hotel. Typisch Nederlands dus!

Voor mensen die geen zin hebben om zelf een ontbijt te maken of daartoe niet in staat zijn, kan het interessant zijn om ontbijt te bestellen. Je laat dan ontbijt bezorgen. Dit kan een ideale tussenweg zijn om toch lekker te genieten.

Hoe ontbijt men eigen in het buitenland?

Het kan best leuk zijn om eens wat inspiratie ‘te lenen‘ van andere landen.

In Engeland is bacon and eggs met bonen erg populair. Het ei is dan niet gekookt, maar vaak gescrambled. Dat is dat het ei eigenlijk doorgeroerd wordt vanaf het moment dat het in de pan gaat. Het spek is gebakken en krokant. Bonen kunnen zowel witte bonen zijn als rode bonen in tomatensaus. Je moet er dus van houden!

In Spanje neemt men ’s ochtends in huiselijke sfeer vaak geen tapas. Dit is meer als je gezellig met collega’s of vrienden de straat op gaat. Een typisch Spaans ontbijt die in huiselijke sferen wordt bereid is een tortilla. Een grote omelet die eventueel aardappelen bevat. Ze zijn soms zo groot, dat je er met een heel gezin de maag mee kunt vullen (tot wel 1,5kg!).

Ben jij bereid eens een culinair uitstapje te maken? Of houd je het bij de Nederlandse kost?