Tapas zijn kleine van oorsprong Spaanse aperitief hapjes waarvan er vele soorten bestaan. Tapas kunnen worden geserveerd als lunch, als hapje bij de borrel maar ook een diner kan bestaan uit verschillende heerlijke soorten tapashapjes. Er zijn vele verschillende tapas die kunnen bestaan uit allerlei soorten kleine gerechtjes met bijvoorbeeld brood of aardappel en groente-, vlees- of visgerechtjes. We kennen natuurlijk de traditionele tapas zoals broodjes met aioli, de croquetas, gebakken champignons of Patatas bravas. Ieder jaar weer worden er moderne en nieuwe variaties op de bestaande tapasgerechten bedacht.

Bij al deze lekkere hapjes hoort natuurlijk ook wat lekkers te drinken. Wijn gaat uitstekend samen met tapas en vooral rosé wijnen zijn hiervoor ontzettend geschikt. Rosé wijnen zijn er natuurlijk in verschillende soorten. In principe kunnen vrijwel alle tapashapjes goed worden gecombineerd met de meeste soorten rosé wijnen. Bij welke roséwijnen bepaalde tapashapjes nóg beter zullen smaken, geven we hieronder per rosé wijn aan.

Spaanse Rosado

De Rosado is de Spaanse variant van rosé wijnen. Deze rosé wijn uit Spanje wordt voornamelijk geproduceerd in de wijnregio’s Rioja en Navarra. De Rosado wijnen zijn vaak wat donkerroze van kleur en zijn wat sterker van smaak vergeleken met de lichte rosé wijnen uit Frankrijk. Dankzij deze sterke smaak is de Spaanse Rosado uitstekend te combineren met tapas hapjes met veel smaak. Combineer Rosado wijnen met tapas zoals gebakken knoflook champignons, geroosterde paprika, chorizo of brood met aioli.

Franse Provence rosé wijn

Rosé wijnen uit de Franse Provence streek zijn te herkennen aan hun licht zalmroze kleur. De wijnen zijn qua smaak vaak heerlijk fris en droog. Ook deze wijnen zijn uitstekend te combineren met heerlijke tapasgerechten. Schenk een Franse Provence rosé wijn bij wat lichtere groentegerechten zoals gegrilde courgette, gerechten met tomaat of een kleine salade met avocado en garnalen. Ook past de wijn uitstekend bij heerlijk droge hammetjes, zeevruchten of een gerecht met geitenkaas.

Mousserende rosé wijn

Rosé wijn is ook verkrijgbaar in een mousserende variant. De mousserende variant onderscheidt zich van een normale rosé door de koolzuur belletjes in de wijn. Mousserende rosé wijnen zijn verfrissend en ontzettend feestelijk om te schenken bij een tapas diner. Schenk de wijn als starter bij de borrel voorafgaand een de lunch of het diner. De mousserende rosé wijnen zijn ook heerlijk om te combineren met kleine gefrituurde gerechtjes zoals croquetas, inktvisringen of bij droge hammetjes.

Zoete rosé wijn

Rosé wijnen zijn er in de droge maar ook in de zoete variant. Zoete rosé wijnen variëren van lichtzoet tot zoet. Een zoete rosé wijn combineert goed met pittige gerechten of desserts. Combineer de zoete met pittige tapasgerechten zoals pittige gehaktballetjes, kip of gamba’s. Een tapas lunch of diner afsluiten met een lekkere zoete rosé wijn is ook een goed idee.

Een zomers rosé tapasdiner

Rosé is voor velen het ultieme zomerdrankje en ook tapas worden door velen geassocieerd met de zomer omdat deze hapjes hun oorsprong in het warme Spanje kennen. De twee gaan dan ook uitstekend samen. Het is dan ook een goed idee om een zomers rosé tapasdiner te organiseren voorzien van verschillende tapashapjes én bijbehorende rosé wijnen. Hiervoor heeft u al kunnen lezen welke rosé wijn u het beste bij de verschillende tapashapjes kunt serveren. Kies bijvoorbeeld voor verschillende gangen waarbij een bepaalde rosé wijn bij de hapjes van de betreffende gang wordt geschonken. Begin het diner bijvoorbeeld met een mousserende rosé wijn, serveer vervolgens wat hapjes met een Franse Provence wijn, daarna met een Spaanse Rosado en eindig met diner met een lekkere zoete rosé wijn. Eén soort rosé wijn schenken gedurende het diner of uw gasten zelf laten kiezen uit de verschillende rosé wijnen is ook mogelijk. En wat dacht u van een tapasdiner gecombineerd met een rosé proeverij?

De combinatie van tapasgerechten en rosé wijnen bieden vele mogelijkheden. Wat ons betreft kunnen rosé wijnen en tapas ook zeker gedronken en gegeten worden buiten de zomermaanden om. Door een rosé tapasdiner in bijvoorbeeld in de wintermaanden te organiseren brengt u juist wat warmte in huis in deze periode! Met tapas en rosé bent u in ieder geval verzekerd van een gezellige avond.