Nederland is een land dat veel importeert en exporteert. De import betreft niet alleen machines en technologie, want ook op gebied van voeding wordt het nodige over de landsgrens getrokken. Maar wat zijn nou typische eetwaren die van eigen bodem komen? Hetzij dat het hier leeft of is gekweekt? En welke eetwaren zijn te adviseren voor welke tijd van het jaar? We lichten hier een aantal Hollandse gerechten toe die het proberen waard zijn. Let wel dat kweken niet betekent dat ze van origine van Nederlandse bodem komen. Er zijn eigenlijk maar weinig gerechten waarvan men zeker is dat ze hun oorsprong in Nederland vinden.

(Zeeuwse) mosselen


Langer dan een eeuw wordt er al gevist op mosselen, maar is het wel zo dat de Zeeuwse mosselen alleen uit Zeeland komen? Als je kijkt naar de definitie dan is het zo dat een mossel dat de titel Zeeuws mag dragen als de mossel minstens drie weken verwaterd heeft in de Oosterschelde. Dat betekent dat een mossel in de Waddenzee, die drie weken verwaterd heeft in Oosterschelde, ook onder dit predicaat valt. Er bestaan uiteraard 100% gekweekte Zeeuwse mosselen, maar dat is maar een klein deel van het totale aanbod. 

Aardappelen

Er worden veel aardappelen in Nederland verbouwd. Er zijn tientallen rassen die uit verschillende streken en provincies komen. Bekende rassen zijn o.a. Borgers tot Bildstar. Aardappel zijn veelzijdig te gebruiken. 

  • Als bijgerecht: gepofte, gebakken, gefrituurd of gekookte. Eventueel zelfs gepaneerd tot zelfgemaakte aardappelkroketjes
  • Als basis voor gnocchi di patata
  • Als basis voor hutspot, een Nederlandse stamppot waarbij de aardappelen gestampt worden met wortelen en ui. 

Asperges

De asperge – ook wel het witte goud genoemd – is verkrijgbaar vanaf april tot eind juni. Je kunt aspergesoep maken op basis van de asperges. De asperge is helaas ook niet Nederlands van oorsprong. Ergens in de 15e eeuw is de asperge meegenomen door de moren vanuit Spanje. Sinds de 19e eeuw wordt de asperge in Nederland gekweekt.