Tapas zijn heerlijke kleine Spaanse hapjes, die zowel als lunch, voor bij de borrel of als diner kunnen worden geserveerd. Er zijn ontzettend veel soorten tapas variërend van hapjes met vis, vleesgerechtjes of vegetarische hapjes. Er zijn vele traditionele en authentieke soorten tapas maar ook worden er steeds meer nieuwe, moderne en culinaire variaties bedacht.

Tapas kun je nog beter laten smaken door er de juiste wijn bij te schenken en bij Spaanse hapjes, schenk je uiteraard Spaanse wijn. Welke wijn je het beste bij een tapashapje kunt schenken varieert. Zowel mousserende wijn als witte, rosé  en rode wijn maar ook sherry kunnen uitstekend worden gecombineerd bij tapashapjes. Hieronder zullen we per soort wijn aangeven welke Spaanse variant hiervan kan worden geserveerd en bij welke specifieke tapashapjes deze goed past. Mocht je  meer informatie over specifieke wijnen willen bekijken in combinatie met verschillende tapasrecepten, kijk dan website Wijnspecialist.nl. Hier vindt je informatie omtrent wijn in combinatie met tapas.

Mousserende wijn

Cava is dé Spaanse mousserende wijn die wordt gemaakt van lokale Spaanse druivenrassen. Cava is te vergelijken met de welbekende Champagne maar bevat lagere zuren dan Champagne en is wat soepeler en ronder. Het is ontzettend lekker en feestelijk om een tapasdiner te beginnen met een mousserende Cava. Ook past Cava erg goed bij verschillende tapashapjes. Serveer Cava bij Serranoham, gamba’s of bij gefrituurde garnalenkrokketjes of inktvisringen.

Witte wijn

Witte wijn smaakt goed bij veel verschillende soorten tapasgerechten. Over het algemeen zijn tapas lichte hapjes met veel smaak, kies daarom ook niet voor een zware en volle witte wijn maar ga voor een lichte witte wijn. Kies bijvoorbeeld voor een Sauvignon Blanc of voor een heerlijk lichte Verdejo uit Spanje. Hapjes die uitstekend passen bij deze witte wijnen zijn onder andere gebakken champignons, olijven, amandelen, Spaanse hammen of hapjes met vis zoals ansjovis of sardines.

Rosado

De Spaanse variant van rosé is de Rosado. De meeste Spaanse Rosado’s zijn afkomstig uit de regio’s Navarra en Rioja. Over het algemeen zijn deze rosé wijnen wat dieper van kleur en wat sterker van smaak dan de lichte rosé wijnen uit Frankrijk. Omdat de rosé wat sterker van smaak is, is deze ook uitstekend te combineren met hapjes met veel smaak. Combineer de Rosado bijvoorbeeld met brood met een aioli dip of bij chorizo worst.

Rode wijn

Uit Spanje komen ook vele heerlijke rode wijnen, die uitstekend bij de verschillende soorten tapashapjes te serveren zijn. Kies voor een veelzijdige en krachtige Rioja die ontzettend goed te combineren is met kleine vleesgerechtjes zoals Spaanse hammetjes, chorizo en gehaktballetjes maar ook bij de patatas bravas die bij een tapas diner natuurlijk niet mogen ontbreken. Ook heerlijk is de Spaanse Tinta de Toro of Tempranillo die uitstekend bij de hiervoor genoemde gerechten te serveren is.

 

Sherry

Sherry is afkomstig uit het Zuid-Spaanse Andalusië en zeer geliefd bij menig Spanjaard. Hoewel velen het drankje eerder nog associeerden met oude vrouwen, wint Sherry ook in Nederland aan populariteit. De versterkte wijn komt in verschillende soorten die veelal fris, droog en met nuances van kruiden en amandelen smaken. Sherry is ontzettend goed te combineren met heftige uitgesproken smaken zoals knoflook, de smaak van vis of olijven. Dit maakt dat Sherry ontzettend goed te combineren is met tapas. Sherry is heerlijk om te drinken bij Spaanse (knoflook) olijven, pittige gehaktballetjes of gerookte amandelen. Tapas die goed te combineren zijn met Sherry worden tegenwoordig zelfs Shapas genoemd!

Een tapas diner organiseren

Doordat tapas zo ontzettend divers kunnen zijn, passen er ook verschillende wijnen bij de tapas. Een tapas diner met wijn kun je op verschillende manieren organiseren. Het diner aftrappen met een heerlijk glaasje mousserende Cava is altijd een goed idee. Vervolgens kun je ervoor kiezen om het diner op te delen in verschillende delen waarbij je een aantal tapas serveert met een bepaalde witte of rosé wijn, een aantal tapas met rode wijn en een aantal tapas gerechten met een verrassende Spaanse Sherry. Ook kun je de verschillende tapas per stuk serveren met daarbij een (half) glaasje van een door jou uitgekozen bijpassende wijn. Een tafel vol tapas en diverse Spaanse wijnen waar je gasten zelf uit kunnen kiezen is uiteraard ook mogelijk. Het is natuurlijk belangrijk dat de tapas en de wijnen in de smaak vallen maar minstens zo belangrijk is de gezelligheid!

Wij hopen je met de bovengenoemde opties genoeg ideeën te hebben gegeven voor een geslaagd tapasdiner gecombineerd met heerlijke Spaanse wijnen. Eet en drink smakelijk!