Heb je je wel eens afgevraagd hoe het met de voedselveiligheid gesteld is in ons land? In Nederland is de kwaliteit van eten en drinken hoog. Dit komt met name door strenge wetgeving en de naleving van de wetgeving door bedrijven. Dat wil zeggen dat consumenten van eten en drinken er dus op kunnen vertrouwen dat het voedsel dat zij kopen vertrouwd is. 

Iedereen die voedsel produceert en/of verhandelt draagt dan ook de verantwoordelijkheid om alleen veilig voedsel op de markt te brengen. De Nederlandse voedsel en warenautoriteit ziet daarop toe.

Loop je dan als consument dan geen risico meer? Nou ja, er is altijd een klein risico dat het voedsel dat je koopt niet OK is. Denk aan fraudeurs en productiefouten die niet gesignaleerd worden. De kans daarop is echter klein. 

Wat zijn belangrijke factoren in voedselveiligheid?

Ziekmakers zijn belangrijke zaken die streng gemonitord worden. Ziekmakers kun je met het blote oog niet zien en je proeft of ruikt ze ook niet. Voorbeelden daarvan zijn bacteriën, virussen en parasieten. Bekende ziekmakers zijn bacteriën als salmonella,  E. coli en campylobacter. Het innemen van de ziekmaker kan een voedselinfectie veroorzaken, die heftige gevolgen kan hebben van diarree tot hersenvliesontsteking.  

Voedselinfecties worden doorgaans thuis opgelopen!  Dus ook als je met aanstaande feestdagen aan het fonduen of gourmetten gaat loop je risico op een infectie. Let er dus op dat dat je eten koopt dat er goed uit ziet. Daarbij lettend op de hygiëne tijdens het koken en bij de voorbereiding. Was je handen en denk erom dat de voedingsmiddelen die je gebruikt nog vers / binnen de THT datum vallen. Je wilt geen risico lopen op ongeinen door vlees over datum gegeten te hebben.

Kortom: moet je angstig zijn voor voedselveiligheid? Dat zeker niet, Nederland is een veilig land als het neerkomt op verkoop van voedsel. Maar wees altijd zelf nog bewust van de risico’s en let op je hygiëne.