Als je op Instagram, Pinterest of Twitter aan het bladeren bent, ben je wellicht super mooie foto’s tegengekomen van eten. Als jij zelf probeert een foto te delen van jouw zelfgemaakte creatie kom je niet eens in de buurt bij van de foto die je op internet hebt gevonden. Maar hoe kan dat nou? In dit topic geven we een aantal tips hoe je ook jouw foto een succes kan maken. 

Nummer 1 – focus

Focus wordt in dit geval letterlijk bedoeld. Op spiegelreflex camera’s, maar ook de moderne smartphones zitten functies om te focussen op een deelgebied in de foto. Dat wil zeggen dat het gebied met focus scherp wordt gesteld en de achtergrond in enige mate wordt geblurred. Hierdoor sprint als ware jouw gerecht er uit en vervaagt de rest.

Nummer 2 – compositie

Kleed je gerecht mooi aan met b.v. met wat vers fruit of takjes en kies een mooie achtergrond voor je foto. Denk ook na over de framing. Ga je de foto in landschapsmodus maken? Of verticaal? Wacht ook met decoreren totdat je de foto maakt. Zo ben je er zeker van dat b.v. de slagroom nog op zijn plek zit en niet is verzakt. 

Nummer 3 – licht

Probeer de fotograferen met natuurlijk licht. Foto’s in het donker zijn per definitie lastiger te schieten en een flits van je mobiele telefoon helpt meestal niet mee een goede foto te maken.

Nummer 4 – het object

Denk na hoe je het gerecht op de foto wilt zetten. Doe je dit van boven? Of vanuit een hoek? Probeer meerdere hoeken en kies de mooiste foto er uit. Je kunt natuurlijk ook het gerecht/het bord draaien om de mooiste kant naar jouw lens toe te positioneren. 

Nummer 5 – gebruik fotosoftware

De meeste top foto’s die je tegenkomt zijn niet ‘naturel’. Deze foto’s hebben een na bewerking gehad met fotobewerkingssoftware. Met dergelijke software kun je de foto bewerken, door deze scherper te maken, bepaalde kleuren of stukken van de foto extra te accentueren door de scherpheid en saturatie aan te passen. Het resultaat kan top zijn, maar denk erom dat je het niet ‘teveel’ doet. Hierdoor begint je foto nep te lijken. Dat is natuurlijk niet wenselijk want je gerecht moet er appetijtelijk uitzien en niet een te fletse uitstraling hebben.