We leven in moderne tijden: vroeger kookte voornamelijk de vrouw en nu is dat niet meer zo. Of toch niet? Je zou verwachten dat daar wat verandering in is gekomen in de loop der jaren. Uit onderzoek van 2019 blijkt echter dat een kwart van de mannen nooit kookt en dat daarmee de vrouwen nog steeds de keuken domineren! Mannen geven daarbij aan dat de vrouwen betere kookkunsten hebben. Zo groot is de verandering dus eigenlijk niet eens over de afgelopen decennia!

Een van de grote oorzaken is dat koken door een groot deel van de Nederlanders gezien wordt als een moetje. Mannen zijn stiekem toch nog gewend dat de vrouw doorgaans meer thuis is en dat zij heer en meester zijn in de keuken. En het maakt hen niet veel uit wat er op tafel komt.

Toch is er een deel van de Nederlanders die niet kookt omdat het moet, maar omdat het kan en het bovendien erg leuk vinden om te doen! In deze laatste categorie is een opsplitsing te maken tussen mensen die hobbymatig koken en de mensen die er werk van maken, bijvoorbeeld de koks en cateraars van deze wereld.

Cateraar of kok worden

Hobbymatige koks vinden het doorgaans leuk om het internet af te struinen en kookboeken door te neuzen. Je hoort ze vragen stellen hoe je sauzen zelf maakt en zonder pakjes en zakjes kookt. De fanatieke hobbykoks missen geen enkele Italiaanse kookvideo en reizen naar gebieden naar interesse af om aldaar de kunsten af te kijken en de sfeer te proeven.

Koks en cateraars hebben van hun hobby hun werk gemaakt. Om zover te komen ben je doorgaans een opleiding en/of een cursus cateraar nodig. Als je ook nog voor jezelf wilt beginnen komt daar nog een behoefte aan aan durf en ondernemerschap bovenop.

Wie denkt dat de wereld van voeding beperkt of klein is, heeft het mis! Er zijn tientallen richtingen te kiezen van kok, cateraar, diëtetiek, voedingsleer tot voedingsadviseur. Als je benieuwd bent wat er meer mogelijk is, dan kun je hier meer tips vinden.