Je verwacht misschien niet dat jij je verwondt tijdens het koken, maar deze kans is behoorlijk groot. Je werkt hier immers met scherpe messen, hete pannen en ander ‘gevaarlijk’ keukengerei. Daarom is het belangrijk om te weten wat je moet doen als jij je verwond hebt. Helaas zijn veel mensen hier niet van op de hoogte. Geldt dit ook voor jou? Lees dan vooral verder. In deze tekst vertellen wij je namelijk wat je moet doen als jij je zelf hebt verwond tijdens het koken.

Laat alles ‘vallen’
Heb jij je in je vinger gesneden? Dan heb je misschien de neiging om je vinger even in je mond te stoppen en gewoon door te gaan met koken. Verstandig is dit niet, want de wond heeft direct aandacht nodig. Laat daarom alles vallen waar je mee bezig bent. Niet letterlijk, maar figuurlijk. Leg het mes op een veilige plek neer en zet het fornuis of de kookplaat uit.

Maak de wond schoon
Als je een wond hebt, is het belangrijk om deze goed schoon te maken. Spoel de wond allereerst af onder de kraan. Gebruik hiervoor altijd koud water en geen (lauw)warm water. Op deze manier spoel je mogelijk aanwezige vuilresten en bacteriën uit de wond, waardoor je de kans op een infectie verkleint. Nadat je de wond hebt schoongespoeld, inspecteer je hem grondig. Gaat het om een ondiepe wond? Dan kun je hem desinfecteren. Doe dit bij voorkeur niet als het een diepe wond is.

Stelp het bloeden
Een wond die ontstaat tijdens het koken, bloedt vaak. Veel mensen zijn geneigd om er een pleister op te plakken en gaan vervolgens weer door. Dit is niet de juiste aanpak, want je doet er goed aan om het bloeden eerst te stelpen. Pak bijvoorbeeld een schoon doekje en oefen hiermee een paar minuten druk uit op de wond. Het bloeden wordt zo – als het goed is – minder.

Verbind de wond
Zodra het bloeden minder is geworden, moet je de wond verbinden. Hierdoor voorkom je namelijk dat er vuil in de wond komt. Als het om een ondiepe wond gaat, volstaat het mogelijk om er een pleister op te plakken. Is de wond diep? Gebruik dan verband. Voordat je de wond verbindt, leg je eerst een steriel gaasje op de wond. Vraag eventueel iemand om je te helpen, want het kan behoorlijk lastig zijn om een verband bij jezelf aan te brengen.

Bel de huisarts
Gaat het om een diepe wond of heb je veel pijn? Neem dan contact op met de huisarts. Hij vraagt je waarschijnlijk om direct langs te komen, zodat de juiste vervolgstappen ondernomen kunnen worden. Maak je niet druk over de kosten, want een bezoek aan de huisarts wordt vergoed door je zorgverzekering. Dit is niet alleen het geval met een aanvullende verzekering voor fysiotherapie of een aanvullende tandartsverzekering, maar ook met enkel de basisverzekering.

Houd de wond goed in de gaten
Is de wond verbonden door jezelf, de huisarts of een ziekenhuismedewerker? Houd hem de komende dagen dan goed in de gaten. Het is namelijk niet de bedoeling dat de wond alsmaar roder wordt, er een zwelling ontstaat of de pijn toeneemt. Als dit wel gebeurt, neem je opnieuw contact op met je huisarts om naar de wond te laten kijken.