Tapas, wie kent ze niet? De kenmerken kleine hapjes die hun oorsprong vinden in Spanje. Steeds vaker zien we dat ook wij Nederlanders kiezen voor het serveren van kleine hapjes, in plaats van een volledige maaltijd. Niet alleen is het vele malen lekkerder, maar zorgt het ook voor een stuk meer gezelligheid. Door iedere keer een paar kleine gerechtjes te serveren, kun je de hele avond gezellig met elkaar kletsen, borrelen en natuurlijk eten. Niet voor niets is een avondje tapas daarom ook bij uitstek geschikt als date of om te doen met vrienden. Om je een idee te geven welke tapas het meest populair zijn, hebben we er een aantal voor je uitgepikt, die we hieronder verder met je bespreken.

Spaanse tortilla

Als we het hebben over een absolute klassieker, dan hebben we het natuurlijk over de spaanse tortilla. Deze tortilla gemaakt van hoofdzakelijk aardappel bestaat uit slecht 3 ingrediënten. en is dus perfect zelf thuis te maken. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is vastkokende aardappels, een grote uit en eieren. Houd er wel rekening mee dat de tapas die je maakt, in de oven of de pan moeten, dus er redelijk wat energie verbruikt zal worden. Dus heb jij momenteel geen gunstige energietarieven, dan is het aan te raden om verschillende energieaanbieders via de energievergelijker met elkaar te vergelijken, zodat je een gunstig contract kunt afsluiten, zodat je zorgeloos de hele middag of avond in de keuken kunt staan.

Garnalenkroketjes

Een gezellig avond tapas met vrienden of familie is natuurlijk niet compleet zonder de heerlijke klassieke garnalenkroketjes. Wel is het zaak dat je er rekening mee houdt dat deze tapas in tegenstelling tot de tortilla iets complexer zijn om te maken. Niet voor niets zijn deze kroketjes ook een echte delicatesse in Spanje en worden ze vaak door iedere familie op geheel eigen wijze middels een traditioneel vaak geheim recept van grootmoeder gemaakt.

Patatas bravas

Deze klassieker mag natuurlijk ook niet ontbreken. We hebben het dan over de welbekende Patatas bravas. Dit zijn aardappeltjes overgoten met een speciale saus. Deze heerlijke aardappeltjes zijn relatief eenvoudig te maken en ook de saus kost niet de grootste moeite. Ondanks het feit dat dit misschien niet de meeste uitgebreide tapa mag zijn, is het wel een heerlijk om erbij te hebben. Niet voor niets zie je ze daarom ook overal in Spanje voorbij komen. 

Serveren in stijl

Kies je voor een avond tapas, dan is het ook zaak om het geheel in stijl te serveren. Zorg er daarom dus ook voor dat je alle gerechten in kleine pannetjes, borrelplank of schaaltjes op tafel zet. En voorzie je gasten van kleine bordjes. Bij voorkeur serveer je per gang ook nog een heerlijke bijpassende wijn en sluit je het geheel af met een dessert. Het dessert heeft overigens geen bepaalde eisen en kan volledig naar eigen wens worden ingevuld. Dit mag een heerlijk ijstaart zijn, maar ook een mouse is natuurlijk prima om te serveren. Juist dit maakt het dat een avondje tapas met je partner, gezin of vrienden zo ontzettend leuk is.