In recepten als Panna Cotta wordt gebruik gemaakt van het geleermiddel gelatine. Gelatine is een eiwitproduct dat wordt gewonnen door de hydrolyse van collageen. Collageen is een eiwit dat voorkomt in bindweefsels van vooral zoogdieren. Als je vegetarisch eten wilt bereiden, dan valt gelatine buiten je dieet en helaas ook de recepten waarin dit benodigd is….. Er zijn echter alternatieven voorhanden, die functioneel het zelfde doen!

Alternatief gelatine

Wil je een vegetarische tapas maken waar gelatine in wordt gebruikt? Dan kun je in plaats van Gelatine Agar Agar gebruiken. Dit is een vegetarisch bindmiddel dat wordt gewonnen uit algen. Dit plantaardige middel is geurloos en smaakloos en heeft tevens een sterk gelerende werking! Agar betekent overigens in het Maleisisch: bindmiddel!

Agar Agar komt in verschillende vormen, maar de meest gangbare is korrel-/poedervorm.

Voordelen Agar Agar

  • Je bent er weinig van nodig. In verhouding met gelatine. Ongeveer een derde ten opzichte van de hoeveelheid gelatine.
  • Het geleert al op kamertemperatuur!
  • Het bevat nauwelijks calorieën en heel veel vezels.

Nadelen Agar Agar

  • De stijfheid gaat na een dag of twee verloren.

Hoe gebruik je het?

Gebruik ongeveer 4 gram poeder per liter voedingsmiddel dat je wilt binden.
Breng het geheel aan de kook voor een minuut of twee. Laat het rustig afkoelen en plaats het in de koelkast. Wacht echter niet te lang, omdat de stolling onder een graad of 40 celsius al begint.

Waar koop je het?

Het ligt doorgaans in de grote Nederlandse supermarkten als de AH. Als je een Aziatische supermarkt in de buurt hebt, kun je ook hier eens binnen lopen. Daarnaast is het op internet te bestellen. Met een verpakking van 50 gram kun je lang vooruit!