Een gezellige avond met vrienden, een tafel vol heerlijke tapasgerechten en een fles wijn om te delen – klinkt als de perfecte avond, niet? Maar welke wijn serveer je nu best om optimaal van je tapas te genieten? Tapas bestaan uit verschillende gerechten, zet je dan ook verschillende flessen wijn op tafel? Geen paniek: we vergelijken twee populaire wijnen die het altijd goed doen bij tapas en laten je zien welke tapas perfect samengaan met deze smaakvolle keuzes.

Italiaanse klassieker

De eerste wijn komt uit Toscane en wordt gemaakt van de Sangiovesedruif. Kan je het al raden? Chianti staat bekend om zijn fruitige aroma’s en levendige smaak. Deze Italiaanse allemansvriend past perfect bij een scala aan tapasgerechten, maar vooral bij tapas met dé Spaanse tapasgroente bij uitstek: tomaten. 

Deze wijn is dus een geweldige keuze bij tapas met tomaten, zoals bruschetta en gazpacho. De wijn snijdt door de zuren van de tomaten en versterkt de smaken. Daarnaast is de wijn ook heel mooi in harmonie met met milde kazen, zoals Manchego, en met gegrilde groenten. De lichte kruidigheid in de wijn vult de smaak van geroosterde groenten perfect aan.

Franse elegantie

De tweede wijn komt uit de Bordeaux-regio en wordt voornamelijk gemaakt van Merlotdruiven. Lalande de Pomerol is misschien minder bekend, maar bij kenners staat hij voor zachtheid en een elegant smaakprofiel. Het is een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar een verfijnde wijn, en past bij heel wat smaakvolle tapasgerechten. 

De zijdezachte textuur en de aroma’s van rijpe bessen en cederhout maken deze wijn een geweldige partner voor tapas met vlees, zoals chorizo en albondigas – de gekende gehaktballetjes in tomatensaus. De wijn omhult het vlees met zijn zachtheid en versterkt de smaken. Daarnaast gaat het goed samen met gerookte visgerechten en tapas met champignons, dankzij zijn subtiele houtachtige tonen.

Of ga voor de alcoholvrije optie

Natuurlijk zijn er ook momenten waarop je wilt genieten van tapas zonder alcohol – of misschien eten er kinderen mee? Gelukkig zijn er tegenwoordig veel alcoholvrije alternatieven beschikbaar die net zo goed passen. Een frisse bruisende limonade of een sprankelend mineraalwater met een schijfje citroen lessen de dorst en verfrissen je mond tussen de tapas door. Voor wie iets avontuurlijker is ingesteld, zijn er ook alcoholvrije wijnsoorten op de markt met dezelfde smaakcomplexiteit als hun alcoholhoudende tegenhangers. Met of zonder alcohol, zorg ervoor dat je drankje de smaken van je tapasgerechten aanvult en je tapasavond compleet maakt. Proost!